Juhe su nezamjenjiv sastojak zimske prehrane jer uza sve dobre sastojke hidriraju a toplinom trenutačno djeluju na dišne sluznice, grlo, nos, sinuse
Bake možda nisu imale lijek za sve, ali su dobro znale vrijednost dobre juhe. I eto je opet, na velika vrata kao prokušano sredstvo što okrepljuje, jača, pomaže protiv viroza i gripe, a i nema toliki višak kalorija kojeg bismo se trebali bojati. Juhe trenutačno djeluju na dišne sluznice, zbog isparavanja i topline olakšavaju grlobolju, probleme s nosom, sinusima, disanjem. Osim što poboljšavaju probavu, jedno od najvažnijih svojstava juhe jest da hidrira organizam pa je u sezoni prehlada i kod oporavka od bolesti za djecu i starije, nezamjenjiv obrok. Donosimo nekoliko recepata za zimske juhe koje se smatraju posebno protektivnima pa i kad su u pitanju virusi. Osim prokušane pileća juhe tu su i druge koje zbog sadržaja i svježine namirnica vrijedi kušati. Neke možete poslužiti s komadićima piletine, druge s mesnim okruglicama, ali i bez mesa su sasvim dobre.
Juha od češnjaka i luka
Sastojci
dvije velike glavice luka narezane na kolutove
8 – 10 režnjeva češnjaka narezanog na ploške
1 – 2 žlice maslinova ulja
0,75 litre povrtnog ili pilećeg temeljca
1 žlica brašna
pola kiselog vrhnja, po želji cijelo
1 žlica limunovog soka
pola žličice maslaca
malo svježeg peršina, po želji timijana
i drugih začina
sol i papar, po želji
Priprema
Luk prepržiti na ulju, 8 režnjeva češnjaka dodati nešto kasnije da ne zagori. Kada luk postane staklast dodati brašno i stalno miješati neka malo požuti. Potom dodati temeljac i kuhati oko 15-20 minuta. Dodati žlicu limunovog soka, te vrhnje i prokuhati kratko. Dodati pola žličice maslaca, promiješati i začiniti. Preostala dva režnja češnjaka na ploške samo kratko prepržiti, kad je hrskavo dodati po juhi.
Zimska juha od heljde
Sastojci
1 šalica heljdine kaše
2 žlice maslinova
ili suncokretova ulja
1 glavica luka
2 mrkve
malo peršina i listova celera
1 krumpir narezan na kockice
žlica soja sosa
Priprema
Heljdu oprati i prepržiti na suhoj tavi, presuti u lonac, dodati povrtni, mesni ili pileći temeljac i malo soli. Kuhati dok ne omekša. Na ulju pirjati luk, mrkvu i korijen peršina, zatim dodati krumpir i sve malo posoliti. Kada je povrće mekano pomiješati ga s heljdom, dodati vode ako je potrebno i kuhati na laganoj vatri oko 30 minuta. Na kraju dodati malo soja sosa te sitno sjeckane listove peršina i celera.
Juha od poriluka i slanutka
Sastojci
2 struka poriluka
1 kumpir
2 režnja češnjaka
malo korijena celera
1 konzerva slanutka
1 litra pilećeg ili povrtnog temeljca
2 žlice limunova soka ili octa
maslac, maslinovo ulje
kopar, kurkuma
sol, papar
Priprema
U zdjeli rastopimo malu žlicu maslaca na 2 žlice maslinova ulja. Na tome pirjamo poriluk nasjeckan na vrlo tanke kolutove. Dodamo sitno sjeckan celer. Miješamo nekoliko minuta pa dodamo krumpir sjeckan na sitne kockice i sjeckan luk. Dolijemo temeljac, začinimo s malo kopra, kurkume, soli i paprom. Nakon 10-ak minuta kuhanja dodamo slanutak iz konzerve pa kuhamo sljedećih 20 minuta. Dio juhe odvojimo, smiksamo pa vratimo u zdjelu. Može se po vrhu naribati parmezan.
Juha od mrkve i đumbira
Sastojci
25 grama đumbira (nariban ili nasjeckan na kockice)
3 mrkve
pola glavice luka
jedan režanj češnjaka
malo celera
žlica maslinova ulja
1 litra povrtnog ili pilećeg temeljca
2-3 žlice slatkoga vrhnja
(može šalica mlijeka kao zamjena)
2-3 žlice kiseloga vrhnja
sok od pola limuna
sol i papar
po želji malo kurkume
malo peršina za posipanje
Priprema
Ribani ili na kockice sjeckani đumbir stavite na ulje zajedno sa sjeckanom mrkvom, krumpirom, lukom, češnjakom te samo malo celera. Podlijevajte a kada povrće omekša ulijte ostatak temeljca, malo posolite i kuhajte na laganoj vatri. Kada je povrće kuhano dio odlijte i smiksajte pa vratite u juhu, prokuhajte zajedno sa slatkim vrhnjem. Možete smiksati cijelu juhu. Prije serviranja dodajte sitno sjeckani peršin i kiselo vrhnje, te samo lagano promiješajte.