Sve za zdravlje!

Znate li što se događa s vašim tijelom kada vodite ljubav svaki dan?

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Preumorni ili pod stresom za najljepšu stvar na svijetu? Ali seks je tako zdrav!Seks ne samo da podiže raspoloženje, već je i dobar za vaše zdravlje. I to toliko zdrav da tijelo od njega ima mnogo koristi, pogotovo ako se seks odvija redovito.


Naravno, seks svaki dan nije nužno realan između karijere, kućanstva, djeteta i svakodnevnog stresa, ali možda je vrijedno započeti probnu fazu sa svojim partnerom. Sljedeći razlozi govore u prilog svakodnevnom seksu!Seks jača imunološki sustav
Redovitim spolnim odnosima jačate svoj imunološki sustav jer tijelo proizvodi imunoglobuline A i G – antitijela koja štite od virusa i bakterija. To bi čak moglo dokazati i jedno američko istraživanje: ispitane su 32 žene u predmenopauzi, od kojih je 15 imalo redovite spolne odnose, a 17 ih je potpuno apstiniralo.


Pronašli su značajno veće koncentracije navedenih protutijela u krvi spolno aktivnih subjekata, iz čega su znanstvenici zaključili kako se spolno aktivne žene bolje bore protiv patogena od žena koje su apstinente.


Seks smanjuje stres


Ako se seksate redovito ili čak svakodnevno, kroz život prolazite manje pod stresom. To je zato što se tijekom čina oslobađaju hormoni sreće koji stimuliraju sustav nagrađivanja u mozgu.


Istovremeno se smanjuje razina hormona stresa jer se usporava otpuštanje kortizola. Tako prolazimo kroz svijet manje pod stresom i sretniji – što bi moglo biti bolje?Seks ublažava bol


Tijekom seksualne aktivnosti tijelo proizvodi endorfine koji znatno smanjuju osjećaj boli. Česti seks stoga može dovesti do toga da glavobolje ili menstrualni bolovi nestanu sami od sebe.


Seks poboljšava fizičko i mentalno stanje 


Tijelo i um također imaju koristi od povećane seksualne aktivnosti. S jedne strane, bolje upoznajete vlastito tijelo i razvijate posebnu svijest o tijelu, a istovremeno se poboljšava vaša izdržljivost, ovisno o trajanju čina.


Oni koji često vode ljubav također mogu poboljšati svoju sposobnost da dožive orgazam i osjećaju veću povezanost s partnerom, budući da hormon maženja oksitocin jača emocionalnu vezu.