Nije dobro ni pretjerivati

Znate li koliko grama zobenih pahuljica po danu maksimalno možete konzumirati?

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Zobene su zdrave, no znate koliko je zapravo previše?Zobene pahuljice su broj jedan kada je zdravi doručak u pitanju. Bilo da ih volite dodavati u smoothie ili pak radite redovito zobenu kašu, one su uvijek odlična opcija. 


Zobene pahuljice su zdrave, drže nas dugo sitima i bogate su nutrijentima koje naše tijelo obožava i treba. No, jeste li se ikad zapitali koliko grama zobenih dnevno je zapravo zdravo?


Kao i kod drugih namirnica vlada jedno univerzalno pravilo – sve je zdravo dok je u umjerenim količinama i dok je prehrana raznolika. To znači da i sa zdravim stvarima možemo itekako pretjerati, a onda smo jedino napravili kontraefekt. 
Kada su zobene u pitanju, maksimalna dnevna količina iznosi između 250 do 300 grama s tim da bi se ona trebala podijeliti u više porcija. Imajte na umu da na 100 grama zobenih ispada 350 kalorija, no čak i 300 grama mogu pomoći u mršavljenju ako se ostatak dana konzumiraju zdrave namirnice, poput svježeg voća i povrća, ribe i orašastih plodova. 


Ako pak pričamo o preporučenoj količini vlakana, ona iznosi oko 30 grama dnevno. Imajte na umu da 100 grama zobenih sadrži 10 grama vlakana. Ako unosite 300 grama zobenih, s tom količinom ste pokrili dnevni unos vlakana. Također imajte na umu da previše vlakana nije zdravo za probavni sustav.