Euforija, energija i sreća

Znanstveno utemeljeni razlozi zašto nas čokolada čini sretnima

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Dosta ljudi strastveno voli čokoladu, ali malo je onih koji su upoznati sa svim lijepim razlozima zbog kojih je čokolada doživljaj cijelog tijela.Čokolada kakvu poznajemo u moderno doba, u obliku pločica, izrađuje se obradom i odvajanjem dijelova zrna kakaa, a zatim međusobnim miješanjem.


Kakao zrno su mahune unutar velikih plodova koji se beru, fermentiraju, suše i prže. Prženo kakao zrno samelje se u tekućinu i postane čista masa koja se naziva čokoladni liker (bez alkohola). Kada se mast izluči iz likera, dobit ćete kakao maslac. Kakao prah je ono što dobijete od preostalog likera bez maslaca, nakon što se osuši i samelje.


Vjerovalo se da je čokolada hrana bogova


Čokolada kakvu poznajemo je čokoladni liker ohlađen u čvrsti oblik. Da biste napravili osnovnu čokoladicu za jelo, zajedno rastopite kakao u prahu, kakao maslac i zaslađivač te ga ulijte u kalupe. Često se dodaju mliječni proizvodi, a ponekad se doda i malo originalnog čokoladnog likera.
Iako jedemo čokoladu sa zaslađivačem, Mezoamerikanci, koji su plod prvi put otkrili prije četiri tisuće godina, nisu, piše Byrdie. Grah su samljeli, pomiješali s vodom i začinima, a tekućinu pili na ceremonijama kao slani napitak.


Stoljećima kasnije, Maje su stvorile napitak od mljevenog kakaa, čilija i kukuruzne krupice nazvan xocolatl. Drevna srednjoamerička društva vjerovala su da je čokolada hrana bogova zbog toga kako su se nevjerojatno osjećali kad su je konzumirali.


Stvari su postale slatke oko 1500-ih, kada je kakao krenuo prema Europi, a Španjolci su mu dodali šećer ili med. Tek 1800-ih, tijekom industrijske revolucije u Europi, nizozemski je kemičar izumio prešu za kakao i kakao se počeo prerađivati ​​i od njega se pretvarati u čvrsti oblik čokolade koji nam je najpoznatiji.


Popularnost čokolade rasla je mnogo prije nego što je okusila ono što mi smatramo “dobrom” zbog izazvane euforije, energije i sreće; čak se koristio i prije bitke, a njena učinkovitost jednako utječe na sve ljude.


cokolada

FOTO/Unsplash


Grašak


Prvi na popisu čarobnih kvaliteta čokolade je feniletilamin. Kulturna povijest darivanja čokolada za Valentinovo ili drugog romantičnog darivanja odjednom ima više smisla, zar ne?


Šuška se da bi počevši od viktorijanskog doba čokolade davao prosci nekome kome su se udvarali. Ideja je bila da će primatelj pojesti čokoladu, osjetiti neizbježnu navalu kemikalija “zaljubljenih“, vidjeti svog prosca ispred sebe i povezati osjećaje zaljubljenosti u tu osobu. Feniletilamin pokreće oslobađanje endorfina i povećava aktivnost dopamina i serotonina.


Teobromin


Stimulans koji povećava brzinu otkucaja srca, teobromin nije jedinstven za čokoladu, ali jedina druga hrana sa sličnom količinom, sjeme macambo, nikada nije poprimilo popularnost.


Slično kofeinu, teobromin blokira adenozinske receptore; to znači da vas sprečava da se umorite. Teobromin ima duži poluživot od kofeina, pa iako možete osjetiti njegove energetske učinke manje nego kod kofeina, osjećate ih duže.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Magnezij


Želja za čokoladom za vrijeme PMS-a nije toliko žudnja za hranom, koliko je to legitimna tjelesna potreba. To je zato što čokolada sadrži umirujući, opuštajući magnezij koji osim smanjenja tjeskobe također pomaže u ublažavanju grčeva. Za ublažavanje grčeva, magnezij je najbolje kombinirati s vitaminom B6.


Kofein


Lijek kojeg 90 % nas svakodnevno poznaje, voli i konzumira. Čokolada sadrži samo dvanaest miligrama kofeina po obroku, pa to nije ekvivalent čaši espressa ili šalici kave (koje sadrže više od pedeset do sto grama kofeina), ali dovoljno je da dobijete malo trnaca energije pogotovo kad se sjetite da se kombinira s teobrominom, još jednim stimulansom.


Budući da u vašem sustavu apsorpciju kofeina usporava masnoća, koja u čokoladi ne sadrži nedostatak zahvaljujući količini kakao maslaca, ovaj je učinak još blaži i glatkiji.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Anandamid


Najšokantniji na popisu kemikalija koje se nalazi u čokoladi je ovaj kanabinoid. Čokolada je jedina poznata hrana koja sadrži kanabinoid anandamid. Procjenjuje se da biste morali konzumirati najmanje dvadeset i pet kilograma čokolade da biste to izjednačili s jednim džointom marihuane. Sadržaj anandamida u čokoladi treba smatrati minimalnim doziranjem mikro, a čak i ta količina od dvadeset i pet kilograma internetska je nauka, a ne znanstvena studija. Bilo je studija o tome kako čokolada može povećati učinke marihuane zbog svog sadržaja anandamida.


L-triptofan


Triptofan opušta i potiče spavanje. Čokolada sadrži te ugljikohidrate putem šećera, pa iako nema tonu triptofana, u potpunosti dobivate blagodati količine koju sadrži.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Polifenoli


Hrana bogata polifenolima, koja je vrsta antioksidansa, povezana je s poboljšanim raspoloženjem. Ovi antioksidanti imaju neuroprotektivni učinak na mozak, pomažući u prevenciji kognitivnih i psihijatrijskih poremećaja.


Jedno istraživanje primjećuje da je “značajna pažnja pripisana biljnim polifenolima koji se nalaze u hrani i dodacima prehrani, jer su relativno jeftini, imaju manje uočenih nuspojava od mnogih farmaceutskih proizvoda i neinvazivni su u usporedbi s drugim oblicima liječenja.” Sadržaj polifenola u čokoladi varira ovisno o tome odakle je zrno kakaa izvor, ali sva čokolada sadrži ove vrijedne antioksidanse.


Bez obzira koja je vaša verzija poboljšanja emocionalnog užitka stimulacija, opuštanje ili opće povišenje raspoloženja, čokolada ga dobiva u otopljenom, kremastom, slatkom obliku. Ne možete se uvijek osloniti na druge da se osjećate zaljubljeno, budno ili opušteno, ali uvijek se možete pouzdati u čokoladu.