Brzi jesenski desert

Znamo recept za najbrži sočni kolač od jabuka, gotov je za čas

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Kada se gosti najave u posljednji tren, ovaj desert spašava situaciju bez stresa

Ponekad se dogodi da se gosti najave iznenada, a u kuhinji nemate puno vremena ni posebnih sastojaka. U takvim trenucima dobro je imati recept koji se može pripremiti brzo, jednostavno i bez stresa. Ovaj sočni kolač od jabuka upravo je takav desert. Sve je gotovo u manje od deset minuta, a ostatak obavlja pećnica.


Kolač se priprema s običnim sezonskim jabukama, a najbolji rezultat daju blago kiselkaste sorte. Osim jabuka, sve ostale sastojke vrlo vjerojatno već imate kod kuće.


Recept za najbrži sočni kolač od jabuka


Sastojci:


  • oko 1,5 kg jabuka (ili koliko imate – više jabuka znači sočniji kolač)
  • 170 g omekšalog maslaca
  • 3 jaja
  • 1 žlica vanilin šećera
  • 150 g šećera
  • 170 g običnog jogurta
  • 280 g glatkog brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • cimet za posipanje
  • 2 do 3 žlice šećera za završni sloj

Priprema:


Jabuke operite, izvadite koštice i narežite na tanke ploške. Po želji ih možete i oguliti. U zdjeli pomiješajte maslac, jaja, vanilin šećer, šećer, jogurt, brašno i prašak za pecivo. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.


Umiješajte narezane jabuke u tijesto.Kalup promjera oko 24 cm obložite papirom za pečenje pa ulijte smjesu. Posipajte šećerom i cimetom. Pecite 40 do 45 minuta na 180 stupnjeva (ventilacijski način).


Ostavite kolač kratko da se ohladi, ali najbolji je dok je još topao.


Ako imate malo više vremena, poslužite ga s tučenim vrhnjem s vanilijom ili kuglicom vanilija sladoleda – savršena jesenska kombinacija.