Emocionalno odjavljeni

Znakovi da se ugasila ljubav prema partneru s kojim ste u vezi

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Kako znati da nekoga više ne volite i da biste mogli razmisliti o tome da krenete dalje? Istraživanje objavljeno u Journal of Marriage and Family analiziralo je podatke 47.000 parova i otkrilo da su se osjećali najsretnije kad su provodili vrijeme zajedno. Zbog toga vam ponovno ulaganje jedno u drugo, zajedničke šetnje, razgovori itd. – može pomoći da se osjećate više zaljubljeno. Ako napravite plan s partnerom, jako se potrudite i dalje se osjećate nepovezano, nemojte se prisiljavati da se držite okolo.


Ako se klonite krivnje ili želje da ne povrijedite drugu osobu, vaše je srce definitivno na dobrom mjestu. To jednostavno više nije povezano. Ostati s nekim iz sažaljenja nije dobrota i u konačnici na kraju više boli vašeg partnera, što uopće nije ljubav. Kako znati ako nekoga više ne volite i da biste mogli razmisliti o tome da krenete dalje?


Vaša znatiželja počinje nestajati


Ako gajite jake osjećaje prema nekome, potrudit ćete se pokazati zanimanje za ono što oni misle, čitaju i gledaju. Ova tendencija obično doseže vrhunac na početku veze kada je sve zabavno i novo, prije nego što se izjednači s općim osjećajem ljubavi i uvažavanja. Ako znatiželja počinje nestajati, ne pitate kakav je vašem partneru bio dan ili se ni ne potrudite dobiti njegovo mišljenje o nekoj temi. Jednostavno se više neće činiti važnim jer ste emocionalno odjavljeni.


Nije prva osoba koju zovete
Bez obzira jeste li angažirani, otpušteni – ili samo želite poslati smiješni meme – uzmite na znanje ako vaš partner nije prva osoba na koju mislite kad želite nešto podijeliti. To je često jedan od mnogih pokazatelja da više niste zaljubljeni. Može biti lako pomiješati odljubljivanje s dosadom, pa čak i pozitivnom neovisnošću.


Tekuće veze obično podnose kratka ili duga razdoblja tijekom kojih su jedan ili oba partnera ‘preboljeli’ sve dok ne postanu svjesni što ih je udaljavalo. Pa razmislite zašto se osjećate onako kako se osjećate prije nego što skočite s broda i razgovarajte s partnerom o tome. Ovo teško suprotstavljanje može dovesti do ponovne bliskosti.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Maštate o tome da ste slobodni


Ako ne možete prestati razmišljati o izlasku s nekim drugim ili se pitati kakav bi mogao biti život da ste potpuno slobodni, vjerojatno postoji razlog za to. Veze definitivno zahtijevaju puno posvećenosti – vremena, novca i emocija. Kad uložite, čini se da se sve to isplati 100%. No, kad odnos oslabi, ta bi se predanost mogla početi doživljavati više kao žrtva.


Radite planove bez njih


Bez obzira otkrivate li logistiku mjesta gdje želite živjeti ili jednostavno sanjarite o budućem odmoru, imajte na umu ako se uhvatite kako isključujete partnera iz jednadžbe, kaže certificirani trener za razvode Andrea Javor za Bustle. Ako ih ne možete zamisliti kako sjede pored vas na plaži ili prolaze kroz vrata novog stana, smatrajte to znakom da biste se radije usredotočili na sebe.


Ne želite dijeliti stvari


Još jedan znak da vaš partner nije više u vašem srcu. Ako se počnete osjećati posesivno prema stvarima koje ste nekada dijelili. Na primjer, mogli biste im zamjeriti što jedu vašu hranu i početi označavati sve u hladnjaku.


I to zato što niste uzbuđeni što ste dio dvojca – barem ne s vašim partnerom. Sljedeća faza je da ignorirate partnera, sjedite sami u kutu s glazbom u slušalicama. Opet, svi prolaze kroz faze i svaka će veza imati uspona i padova. Ali ako se ovaj trend nastavi neko vrijeme, možda biste htjeli priznati sebi da više niste dobri zajedno.


Manje vas utječu njihove emocije


Ako ste se u prošlosti trudili pomoći partneru kad god je on bio tužan ili skakali od sreće kad god je bio sretan, mogli ste primijetiti da njihove emocije sada manje utječu na vas. Ljubav pruža super moć krajnje empatije, zrcaljenja i blizanstva. Kada izblijedi ljubav, više nemate sposobnost zadržavanja međusobnih osjećaja s istinskim intenzitetom.