Aktivistica

Ženi dva puta odbili dati švicarsko državljanstvo jer je – iritantna

A. P.

Foto: Twitter/ Nancy Holten

Foto: Twitter/ Nancy Holten

Nancy Holten zalaže se za prava životinja i protivi se tradicijiNancy Holten rođena je u Nizozemskoj, ali je većinu svog života živjela u Švicarskoj.


Preselila se na selo kad joj je bilo osam godina i u selu Gipf-Oberfrick, u kantonu Aargau odgojila djecu. Oboje djece su švicarski državljani, ali Holten nije uspjela doći do švicarskog državljanstva, i to ne jednom već dvaput.


O državljanstvu u Švicarskoj odlučuju kantoni i općine te ljudi koji tamo žive. Prijava mora proći glasovanje kroz seoski odbor, što znači da vam vlastiti susjedi mogu uskratiti državljanstvo. A upravo to se dogodilo i Nancy.
Naime, Holten je veganka koja se zalaže za prava životinja te je vrlo glasno prosvjedovala protiv dugogodišnjih švicarskih tradicija poput stavljanja zvona oko vrata životinja, lova i utrka prasadi, što je izazvalo negodovanje u selu.Putem svoje Facebook stranice o pravima životinja često je izražavala svoj stav i davala intervjue u medijima. Njezini sumještani rekli su da je imala “velika usta”, a drugi su je nazivali “iritantnom” i “dosadnom”, te da traži medijsku pozornost i ne poštuje tradicionalne običaje, piše Ripleys.


Kao dio naturalizacije i dobivanja švicarskog državljanstva je i usvajanje njihovog načina života i zadovoljstvo švicarskom tradicijom. Upravo ovaj uvjet pomogao je seljanima da se usprotive njezinom dobivanju državljanstva. jasno su dali do znanja da ona ne poštuje švicarske običaje, što bi u konačnici imalo negativan utjecaj na zajednicu u cjelini.


2015. godine 144 od 206 članova seoskog odbora odbilo je njezin zahtjev iako su ga lokalne vlasti odobrile. Budući da se stanovnici nisu složili, Holten se obratila vlastima kantona Aargau. Kantonalna vlada je nakon dva neuspjela pokušaja pregledala zahtjev i službeno ga odobrila.


Nancy kaže kako će se nastaviti boriti za prava životinja unatoč tome što je “iritantna”.