Nepoštivanje smjernica

Žene opisuju koliko je teško rađati pod maskom: “Nisam imala zraka, mislila sam da ću umrijeti”

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

U Ujedinjenom Kraljevstvu je provedeno istraživanje na ovu temu, a mnoge su žene progovorile koliko su se loše osjećale u trenucima poroda.Istraživanje BBC-ija otkriva da je na stotine žena diljem Ujedinjenog Kraljevstva prisiljeno rađati pod maskom iako je to protivno smjernicama.


Istraživanjem je otkriveno da je u prosjeku, jedna na pet žena rodila pod maskom usred pandemije. Od 936 žena koje su rodile tijekom prosinca prošle godine, njih je 160 nosilo masku tijekom poroda.


Smjernice koje je izdao Royal College of Midwives (RCM) i Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (ROCG), dakle Kraljevski koledž babica te Kraljevski koledž opstetičara i ginekologa iz srpnja 2020. kažu da žene tijekom poroda ne bi trebale nositi nikakve vrste pokrivala na licu zbog rizika od oštećenja i komplikacija.
Mama Rosie (39) iz Londona, u prosincu prošle godine je rodila svoje treće dijete. Kaže da joj je rečeno od strane osoblja u bolnici da nosi masku u trenucima kada je bila u teškim trudovima. Rosie inače boluje od emefotobije (strah od povraćanja) tako da je tijekom nošenja maske imala napade panike. U jednom je trenutku čak i potrgala masku, ali rečeno joj je da ju stavi natrag.


“Osjećala sam se kao da ću umrijeti jer sam bila u bolovima. I dok sam tiskala, imala sam masku na licu, a osjećaj klaustrofobije je bio ogroman.


Maska je smrdjela na povraćotinu zbog čega mi je bilo mučno, a kada sam osjećala da ću povratiti, počela sam paničariti. Uz klaustrofobiju i bol, bojala sam se i povraćanja u masku. Bila sam tako prestrašena i cijeli događaj je bio strašan”, kazala je Rosie, a prenosi Grazia Daily UK.


Natalie Titherington iz Oldhama kaže da nije bila svjesna smjernica u trenutku kada je na svijet donosila svoju djevojčicu prošlog prosinca. Kaže da je porođaj bio najstrašnije iskustvo u njezinom životu.


“Borila sam se zrak i imala sam osjećaj kao da se gušim. Nikada neću zaboraviti osjećaj nemogućnosti disanja i paniku koju sam osjećala dok sam nosila masku”, kazala je za isti medij.


“Netko mi je stavio masku, a ja sam upitala misle li ozbiljno na što sam dobila potvrdan odgovor. Sjećam se da sam u tom trenutku imala trudove i moje je tijelo već bilo u teškom stanju, a pokušavala sam i ukloniti masku no samo su mi govorili da je stavim natrag”, kazala je Natalie.


Na kraju je završila na hitnom carskom rezu gdje joj je bilo rečeno da nastavi nositi masku tijekom operacije. Otkako je rodila, Natalie ne može nositi nikakva pokrivala za lice jer joj stvara paniku kakvu je doživjela tijekom rađanja.


“Taj osjećaj gušenja i panike je nešto što je ostalo dio mene”, priznala je.


Doktorica Mary Ross Davie na ovo kaže: “Nadam se da su rijetke situacije kada rodilje nose maske u trenutku poroda. Svi zdravstveni djelatnici od početka pandemije morali su odgovoriti na brze promjene smjernica koje se stalno događaju.”


Dodaje da možda pojedini djelatnici nisu shvatili da “kada je netko usred poroda, ne bi trebao nositi masku”.


Celia Venables, direktorica marketinga za “Pregnant Then Screwed”, kaže da su u razgovoru sa ženama koje su nosile masku tijekom poroda, zabilježene komplikacije i dodatan stres. “Imali smo jednu ženu koja je povraćala i mnoge koje nisu mogle disati. To su situacije koje se vrlo lako mogu izbjeći ako se jednostavno prate smjernice”, zaključuje.