Nutritivna snaga

Želite pojačati unos proteina? Napravite ukusni namaz od leće

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Super ideja je dodati ga u sendviče i obogatiti ga zdravim masnoćama.

Jeste li znali da leća obiluje proteinima?


Namaz (ako ga napravite na “rjeđe”, može biti i umak) od leće ima jako visok udio proteina, a možete ga kombinirati s raznim obrocima.


Možete ga držati do nekoliko dana u frižideru, a super ideja je dodati ga u sendviče i obogatiti ga zdravim masnoćama uz koje vam neće trebati klasični dodaci poput kečapa ili majoneze.


Sastojci


  • 200 g crvene leće
  • 65 grama tahini paste
  • 3 žlice soka od limuna (otprilike 1 mali limun)
  • 2 žlice maslinovog ulja (ili vode)
  • 1 češanj češnjaka
  • pola žličice mljevenog kumina
  • četvrtina žličice mljevenog đumbira
  • četvrtina žličice kurkume
  • četvrtina žličice luka u prahu
  • četvrtina žličice papra
  • sol i papar po ukusu

Priprema


Leću operite tako da ju ispirete pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra. U srednje velikoj posudi zakuhajte vodu, ubacite leću te kuhajte poklopljeno oko 15 minuta, odnosno dok leća ne omekša. Nakon što je skuhana, ocijedite ju i pustite da se ohladi na sobnu temepraturu.


Stavite leću, tahini, limunov sok, maslinovo ulje, češnjak, đumbir u prahu, kumin, kurkumu, luk u prahu i papar u procesor hrane te blendajte dok ne dobijete glatku smjesu, dodavajući vodu po potrebi do željene gustoće. Posolite i popaprite i uživajte u ukusnom namazu!