Kad misli da je glavna nagrada

Još niste pronašli onog pravog? Možda je za to kriv sindrom zlatnog penisa

S.M.

Foto: iStock

Foto: iStock

Pokušali smo provjeriti može li do ovakvog sindroma doći i kod nasSindrom zlatnog penisa termin je kojeg su navodno skovali studenti privatnog koledža Sarah Lawrence kojeg pohađa 75 posto žena i 25 posto muškaraca. Sindrom opisuje što se događa u okruženju gdje heteroseksualne žene brojčano nadjačavaju heteroseksualne muškarce.


Jednostavno rečeno, muškarac se nalazi u situaciji gdje ima malo ili nimalo konkurencije po pitanju spojeva pa zbog toga dobiva neproporcionalnu količinu pažnje što mu vrlo lako može udariti u glavu.


Takav muškarac može dobiti napuhani osjećaj samo vrijednosti te može povjerovati kako je baš on glavna nagrada odnosno utjelovljenje zlatnog penisa.
Sindrom se javlja u mjestima gdje je stanovništvo većinom žensko, ali i na fakultetskim kampusima, kaže Jon Birger, autor knjige “Make Your Move”.


Putujući SAD-om i razgovarajući sa studentima za svoju prvu knjigu (“Date-onimcs”), primijetio je da na sveučilištima gdje brojčano prevladavaju žene nije postojalo “ništa posebno kod muškaraca”, ali zbog omjera spolova “iskreno su vjerovali da imaju zlatni penis”.


Iako svaka žena ne želi ozbiljnu vezu, one koje to žele mogu imati poteškoća kada se u priču upetlja sindrom zlatnog penisa. Primjerice, Birger opaža da je u sredinama s većinskom ženskom populacijom monogamija značajno manja. Vjeruje da je razlog tome što muškarci misle da imaju više opcija koje mogu iskoristiti kada žele i teoretski mogu svako toliko započinjati odnose s novim ženama pa nemaju želju za dugovječnim monogamnim odnosom.


Baš zbog više mogućnosti, nije neobično da muškarci u takvim sredinama vrlo brzo nađu zamjenu. Iz predloženih teorija shvaćamo da heteroseksualne žene u potrazi za heteroseksualnim životnim partnerom, mogu itekako imati poteškoća i na kraju vrlo teško pronaći onog pravog.


Psihologica Sheva Assar kaže da se zbog sindroma ne bi trebali mijenjati te da bi se trebali držati postavljenih granica. Predlaže da žene povuku prvi potez pri upoznavanju te da se ne boje preuzeti inicijativu. “To može pokazati samopouzdanje i učiniti da se pozitivno istaknete u mnoštvu”, kaže Assar, a prenosi Cosmopolitan.


U svakom slučaju, svaka bi žena trebala znati koliko vrijedi te pristati samo na odnos i vezu kakvu želi. A između muškarca koji pati od sindroma zlatnog penisa i misli da je pravi ulov te vlastite slobode, nije tako teško odabrati ono što će biti najbolje za vas.


Zbog originalnog smo članka pogledali podatke Državnog zavoda za statistiku pa vidjeli da se za 2018. procjenjivalo da Republika Hrvatska ima 4 087 843 stanovnika, od toga 1 975 052 muškarca i 2 112 791 ženu.


Nadamo se da ovaj ne toliko izraženi omjer u našoj državi ne može dovesti do sindroma zlatnog penisa, ali ne škodi biti na oprezu – ako misli da je baš on najbolje što vam se dogodilo i smatra da može imati bilo koju ženu u bilo kojem trenutku, ne treba vam takvo zlato.