
Foto: iStock
Sočna, raskošna i prepuna intenzivnog okusa
povezane vijesti
Postoji nešto bezvremensko i utješno u bogatom okusu čokolade, a čokoladna torta je upravo ono desertno savršenstvo koje osvaja na prvi zalogaj.
Bilo da slavite poseban trenutak, želite iznenaditi dragu osobu ili jednostavno ugađate sebi jer ste preživjeli još jedan radni tjedan, ova torta je pravi izbor. Sočna, raskošna i prepuna intenzivnog okusa, zadovoljit će i one najzahtjevnije ljubitelje slastica.
Sastojci
Za čokoladnu tortu
- 25 g kakao praha, plus dodatno za posipanje
- 3 žlice kipuće vode
- 100 g šećera u prahu
- 100 g brašna s praškom za pecivo
- 1 ravna žličica praška za pecivo
- 2 velika jaja iz slobodnog uzgoja
- 100 g margarina, plus dodatno za podmazivanje
- 2 žlice rakije
Za mousse
- 300 g tamne čokolade (ne više od 40-50 posto kakao mase), izlomljene na kockice
- 450 ml vrhnja za šlag
Za posluživanje
- 225 g svježih malina
- vrhnje za šlag
- šećer u prahu, za posipanje
Metoda
Zagrijte pećnicu na 180°C/160°C s ventilatorom. Namažite kalup margarinom i obložite dno i stranice papirom za pečenje. Kalup morate obložiti papirom za pečenje do vrha iako ga biskvit neće ispuniti.
Za čokoladni kolač, kakao u prahu stavite u veliku zdjelu. Prelijte kipućom vodom i špatulom miješajte dok ne dobijete pastu. Dodajte ostatak suhih sastojaka, jaja i margarin te miksajte ručnim mikserom dok ne postane glatko.
Žlicom stavite smjesu za kolač u pripremljeni kalup za torte i poravnajte površinu nožem. Pecite u pećnici 20-25 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista, a kolač ne postane elastičan na dodir.
Dok je kolač još vruć, premažite ga rakijom. Ostavite kolač da se ohladi u kalupu.
U međuvremenu, za mousse, stavite čokoladu u zdjelu i otopite je iznad lonca s lagano kipućom vodom (ne dopustite da dno zdjele dodiruje vodu). Neprestano miješajte, pazeći da se čokolada ne previše zagrije. Ostavite sa strane da se malo ohladi.
Miksajte vrhnje dok se ne pojave mekani vrhovi kada se makne pjenjača. Pažljivo umiješajte otopljenu čokoladu dok ne postane glatko i bez pruga.
Kad se kolač ohladi, dok je još u kalupu, žlicom nanesite čokoladni mousse na vrh i poravnajte špatulom. Pokrijte kalup za kolače prozirnom folijom i ohladite u hladnjaku najmanje 4 sata, a najbolje preko noći, dok se mousse ne stvrdne.
Za posluživanje, pažljivo izvadite kolač iz kalupa i prebacite ga na ravni tanjur. Pospite vrh kakao prahom, a zatim u sredinu složite maline i borovnice. Završite lagano posipanjem šećerom u prahu. Narežite na kriške i poslužite s preljevom od slatkog vrhnja, piše Mary Berry za BBC Food.