Veliki stres

Zašto se mnoge mačke i psi boje ići kod veterinara? Otkrivamo razloge i što učiniti

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Kod mačke je zatočeništvo u nosiljci dodatni izvor straha.Mnogi čimbenici mogu izazvati strah i stres kod pasa i mačaka kad ih vodimo veterinaru, a smanjenje ovih emocionalnih stanja koristi svima. Posjeti veterinaru ključni su za zdravlje kućnog ljubimca, a uzroci straha i stresa mogu biti slijedeći:


  • izloženost drugim životinjama, ljudima i nepoznatom okruženju,
  • mirisi zbog sredstava za čišćenje ili dezinfekciju, drugih životinja, od kojih su neke doživjele stres,
  • zvukovi kao što su lavež, mijaukanje, glasni glasovi, medicinski šišači, melodije zvona itd.,
  • izloženost glatkim ili skliskim površinama, kao što su podovi ili metalni stolovi za preglede,
  • brzi ili užurbani pokreti oko životinje,
  • fizičko ograničenje tijekom kliničkog pregleda i manipulacija,
  • nepredvidivost situacije i gubitak kontrole tijekom zadržavanja,
  • odvajanje od vlasnika ili nedostatak interakcije s njim.

Osim toga, kod mačke je zatočeništvo u nosiljci dodatni izvor straha.


Veterinarska skrb neophodna je za osiguranje zdravlja životinja. Međutim, stres koji trpi životinja, a time i njezin vlasnik, jedan je od glavnih razloga koji dovodi do smanjenja učestalosti posjeta. Ova nevoljkost odvođenja životinje u veterinarsku kliniku još je izraženija kod vlasnika mačaka.
Prema nekim istraživanjima, 28 % vlasnika mačaka i 22 % vlasnika pasa išlo bi češće veterinaru da taj posjet nije toliko stresan za njihovog ljubimca. Psi i mačke tada mogu pokazati agresiju izazvanu strahom, boli ili sjećanjem na negativna iskustva tijekom posjeta.


To predstavlja opasnost od ozljeda za kućnog ljubimca, vlasnika i veterinara, a što se strah više povećava kod životinje to je veća opasnost od ozljeđivanja.


Stres izazvan veterinarskom posjetom također može utjecati na mjerenje tjelesne temperature, krvnog tlaka, otkucaja srca i glikemije, povećavajući rizik od pogrešaka, a time i netočnih dijagnoza. Istraživanje provedeno na 30 zdravih pasa, primjerice, pokazalo je razlike između vrijednosti izmjerenih kod kuće i u klinici s obzirom na krvni tlak, temperaturu i otkucaje srca.


Kako spriječiti strah i stres od odlaska veterinaru kod pasa i mačaka


Sa svakim negativnim iskustvom proporcionalno raste i rizik povećanja straha životinje tijekom slijedećih veterinarskih posjeta. Psi koji su imali samo pozitivna iskustva u veterinarskoj klinici mnogo su manje plašljivi od onih koji su imali negativna iskustva.


Štenci koji pokažu strah u veterinarskom okruženju između 2 i 4 mjeseca starosti također će pokazivati ​​strah u odrasloj dobi. Stoga je važno izbjegavati izazivanje straha kod štenaca i mačića, kako bi se ograničio rizik da se životinja, čak i u odrasloj dobi, boji posjeta veterinaru.


Odabir nosiljke za mačku također može utjecati na stupanj stresa životinje. Model s gornjim dijelom koji se može skinuti omogućuje otvaranje nosiljke tijekom posjeta bez tjeranja životinje van. Klinički pregled može se obaviti u samoj nosiljci, čime se smanjuje stres mačke.


Ako se psu ne sviđa s drugim vršnjacima, poželjno je dogovoriti sastanak tijekom mirnijeg doba dana. To se također odnosi i na mačke kojima nije ugodno u klinici. Osim toga, važno je učiniti sve što je moguće kako bi se ograničio stres mačke tijekom transporta do veterinara.