Blagdanski stol

Zašto na Uskrs jedemo šunku?

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Bez obzira na koji način je poslužili, uskrsna šunka je obavezna na blagdanskom stolu.

Dan bi mogao započeti obojenim jajima, čokoladnim zečićima i odlaskom u crkvu, ali središnje mjesto mnogih uskršnjih nedjelja je šunka. Pored mnogih pitanja koja biste mogli imati o uskrsnim tradicijama, jeste li se ikad zaustavili pitajući se zašto jedemo šunku na Uskrs.


Odgovor nije tako složen kao što možda mislite. Jednostavno rečeno, šunka se jede na Uskrs jer je praktična i u sezoni.


Povijesno gledano, janjetina je bila glavno jelo za uskrsnu večeru, a i danas je u mnogim dijelovima svijeta. To je tradicija stara oko 3000 godina, a potječe od židovskog blagdana Pashe, koji slavi oslobođenje Izraelaca i njihov egzodus iz Egipta.


Prema History.com, uobičajeno je da su neki u židovskoj vjeri jeli janjetinu na Pashu. Kad su se neki prešli na kršćanstvo, nastavili su običaj na Uskrs.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Tradicija se izvorno održala u zapadnom svijetu jer je vuna bila popularna tkanina tijekom Drugog svjetskog rata, ali čim je potražnja za vunom počela opadati, za Uskrs je postalo dostupno manje janjećeg mesa. Šunka je postala izvrsna alternativa janjetini jer su farmeri mogli konzervirati meso tijekom zimskih mjeseci i dok je stiglo proljeće bilo je spremno za jelo.


Šunka je također postala praktična alternativa za janjetinu jer je bila pristupačnija i dolazila je u većoj veličini posluživanja. Postoji mnogo načina na koje možete pripremiti šunku, od kombinacije s tijestom do posebno začinjenih varijanti uz posebne uskrsne umake.