Privremena nuspojava PMS-a

Zašto grudi postaju veće prije menstrualnog ciklusa?

Life

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Oticanje grudi je stvarni simptom PMS-a

Jeste li ikada osjećali kao da su vam grudi veće nego inače u danima koji prethode menstruaciji? U ovo doba mjeseca možda ste čak primijetili da su i vaše košarice grudnjaka malo premale.


Pa, u slučaju da niste znali, oticanje grudi je stvarni simptom PMS-a – onaj koji je prilično čest i može biti popraćen osjetljivošću.


Dakle, što uzrokuje povećanje grudi tijekom tog vremena? Rad hormona.


Prije mjesečnice, tkivo dojke postaje osjetljivije na promjene u razinama hormona. Hormonske promjene koje se događaju prije i tijekom menstruacije mogu uzrokovati nadutost i natečene grudi među ostalim nuspojavama.


Kao što ste možda primijetili, ovo je samo privremena nuspojava PMS-a. Oticanje grudi obično nestaje nakon početka menstruacije. I dok se to smatra uobičajenom nuspojavom PMS-a, svi ne doživljavaju istu težinu, piše Popsugar.


Ako vas muči osjetljivost koja može pratiti oteklinu, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste ublažili nelagodu.


Smanjivanje unosa soli i kofeina ponekad može pomoći kod boli. Također je spomenula da široka odjeća i lijekovi protiv bolova koji se mogu kupiti bez recepta mogu pomoći u ublažavanju simptoma. (Ne zaboravite razgovarati sa svojim liječnikom prije uzimanja novih lijekova.)


Odabir različitog donjeg rublja tih dana u mjesecu također bi mogao biti od koristi. Preporučuje se dobro pripijeni grudnjak koji je ponekad različite veličine. Također bi trebao imati dobru potporu.


Iako oticanje i osjetljivost dojki obično nestaje nakon što dođe do menstruacije, nikada se nemojte ustručavati iznijeti bilo kakvu zabrinutost svom liječniku. Ako su oticanje i osjetljivost vaših grudi uporni i praćeni izostankom menstruacije, provjerite sa svojim liječnikom i razmislite o testu na trudnoću.


Zakazivanje redovitih posjeta ginekologu i liječniku opće prakse može pomoći u prepoznavanju svega što bi moglo biti abnormalno.