Nomen est Omen

5 zanimljivih uniseks imena za bebe po uzoru na svjetske zvijezde

Dijana Ljubanović

uniseks_imena_za_djecu

uniseks_imena_za_djecu

Ime je ono što vas obilježava i što nosite sa sobom gdje god krenuli. Što mislite o neobičnim uniseks imenima za djecu?Iako će brojni roditelji odlučiti svojoj djeci dati tradicionalna imena, nerijetko i prema članu obitelji, sve je više onih koji razmišljaju koliko je važno biti jedinstven – pa čak i zbog imena te se stoga odlučuju za popularna uniseks imena. Pogotovo ako za svoju djecu priželjkuju internacionalnu karijeru, poslove u showbusinessu ili jednostavno žele da se ističu u gomili. Mnogi razmišljaju i o globalozaciji, migracijama i iseljavanju pa smatraju da će djeci život biti jednostavniji ako ime koje nose bude moćno, internacionalno i unikatno da zvuči poput pseudonima.


Mnogi kombiniraju dva imena, a u tome prednjače svjetske zvijezde. Neke su svojoj djeci dali uniseks imena koja su nam zapela za oko. O kojim je imenima riječ, donosimo u nastavku.


Harper


Harper je prvobitno bilo jedno od omiljenih imena za dječake (izabrao ga je pjevač Paul Simon svojevremeno za svog sina), ali ovo uniseks ime danas je češće za djevojčice. Glazbenici Eddie Vedder i Dave Grohl odabrali su ovo zvučno ime za svoje kćeri, kao i glumac Bill Hader, multi-talentirani Neil Patrick Harris te moćni par David i Victoria Beckham, piše Parents.


Dashiell
Ovo šarmantno ime povezano je s detektivskim piscem romana Dashiell Hammett, a brojne zvijezde odlučile su upravo ovako nazvati svoju djecu. Među njima su i Cate Blanchett, Milla Jovovich te Paul Anderson.


Sasha


U slavenskim jezicima, Saša je nadimak za Aleksandra i često ime za mušku djecu. No, posljednjih je godina Saša ili Sasha sve popularnije ime za djevojčice. Chris Hemsworth i Shakira dali su ovo ime svojim sinovima, dok su na strani djevojčica tu kći Stevena Spielberga i Sasha Obama.


Sailor ili Saylor


Liv Tyler odabrala ga je za svog sina, dok ga je Kristin Cavallari dala svojoj kćeri. Mali mornar koji hrabro plovi životom, može biti jednako efektno ime kako za dječake, tako i za djevojčice.


River


Ovo poetično ime nadahnuto prirodom posebno je zanimljivo zbog svoje simbolike. Asocijacije koje izaziva rijeka – moć, snaga, dubina, čistoća i vječnost, zasigurno može biti lijepa poruka za osobu koja nosi ovo ime kroz život. Kelly Clarkson nedavno ga je odabrala za svoju kćer River Rose, a glumica Keri Russell dala ga je sinu nekoliko godina unazad.