Neugodan problem

Začepljene uši? Prirodni lijekovi koji pomažu i stvari koje nikako NE smijete raditi

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Pravilna higijena uha ključ je dobrog sluha

Začepljenost ušiju je neugodan problem koji može utjecati i na vaš svakodnevni život, a posebno na društveni život.


Ako imate začepljene uši, zapravo, ne čujete dobro što vam sugovornik govori i niste sudionici razgovora i događaja koji se odvijaju oko nas.


Kako riješiti ovu neugodnost na jednostavan i prirodan način, bez upotrebe lijekova i prije svega bez oštećenja osjetljivih ušnih kanala?


1. Parenje


Ako je vaš problem višak ušnog voska, koji se možda skrutio i stvorio čep ili začepljenje, morate pronaći način da ga otopite prije uklanjanja.


U tu svrhu možete primijeniti “bakin lijek” koji se često preporučuje u slučaju prehlade ili upale sinusa. Vruće pare, zapravo, mogu pomoći u otapanju ušnog voska i lakše ga ukloniti.


Uzmite ne baš veliki lonac i unutra ulijte dvije-tri litre vode koju ćete staviti da prokuha. U kipuću vodu dodajte nekoliko žlica suhih cvjetova kamilice.


Ugasite plamen ispod lonca i prinesite uho iznad kipuće vode, tako da vruća para dopre do uha (pazeći da se ne opečete): kako biste izbjegli raspršivanje topline, pokrijte glavu ručnikom.


Pare će otopiti osušeni ušni vosak i olakšati njegovo uklanjanje. Nadalje, prisutnost kamilice djelovat će antibakterijski i umirujuće na nježnu kožu koja oblaže ušni kanal.


Nakon nekoliko minuta u tom položaju čistim, suhim pamučnim rupčićem uklonite prljavštinu iz uha.


2. Kupke sa slanom vodom


Još jedan vrlo koristan lijek za oslobađanje ušnog voska i sluzi iz ušnih kanala i nosa.


U ljekarni možete pronaći gotove fiziološke otopine koje se uštrcavaju u uho za uklanjanje nakupina ušnog voska.


Alternativno, možete ju napraviti kod kuće tako da otopite žličicu soli u 100 mililitara tople vode.


Zatim pipetom ili štrcaljkom ubrizgate malo fiziološke otopine u uho i ostavite da djeluje desetak minuta (bolje leći s uhom prema gore).


Nakon tog vremena, ispustite vodu iz uha tako što ćete sagnuti glavu prema dolje, a zatim upotrijebite pamučni rupčić za čišćenje i sušenje.


3. Ne biljnom ulju (uključujući maslinovo)


Među lijekovima koji se preporučuju za uklanjanje čepića od ušnog voska često je korištenje kapi biljnog ulja (često maslinovog), zagrijanih prije unošenja u ušni kanal.


Zapravo, kako sugeriraju liječnici, ulje bi moglo dodatno oštetiti i iritirati uho, a da ne spominjemo da se ušni vosak već sastoji od masnih tvari, a dodavanje ulja samo bi pogoršalo situaciju.


U ljekarnama postoje uljne kapi dizajnirane posebno za lakše uklanjanje čepića od ušnog voska, ali one se moraju koristiti pod strogim liječničkim nadzorom i, očito, ne mogu se zamijeniti običnim jestivim uljem.