Razvoj

Zabavno i korisno: Ovo je odlična igra pamćenja za razvoj ključnih vještina

A. P.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Stvari koje će vam trebati za ovu igru već imate kod kućeIgre pamćenja višestruko su korisne za djecu od 3 do 6 godina. Osim što kroz njih razvijaju vještine razmišljanja, koncentraciju i pažnju, također im pomažu da postanu uporniji u traženju rješenja i isprobaju nove stvari bez straha od neuspjeha.


Ovo je samo jedna od igra pamćenja koju možete prakticirati sa svojim djetetom, a stvari koje će vam biti potrebne već imate kod kuće.


U ovoj igri pamćenja vaše se dijete pokušava sjetiti predmeta koje ste sakrili ispod tkanine. Kad otkrijete predmete na kraju kruga, vaše dijete odmah će dobiti povratnu informaciju o rezultatu. To je korisno i pomalo frustrirajuće, ako nije postigao željeni rezultat, ali će ga potaknuti da pokuša ponovno, piše  Raising Children.
 


Što vam je potrebno za ovu igru ​​pamćenja:


  • pladanj, poput pleha ili pladnja za posluživanje
  • zbirka malih predmeta koji će stati na pladanj
  • krpa za prekrivanje, poput malog ručnika
  • nešto s čime možete mjeriti vrijeme, poput sata ili telefona

Odaberite više različitih stvari koje ćete staviti na pladanj, na primjer žličicu, malu igračku, list, paket maramica, prsten, novčić, plastičnu životinju, par čaša i tako dalje.


 


Kako igrati ovu igru ​​pamćenja sa svojim djetetom:


Rasporedite predmete po plehu i pokrijte ih krpom.


Postavite tajmer na jednu minutu. Možete prilagoditi vrijeme da bude duže ili kraće, kako vašem djetetu najviše odgovara.
Kad je vaše dijete spremno, uklonite krpu i dajte djetetu jednu minutu da pogleda pladanj i zapamti stavke. Kad vrijeme istekne, prekrijte predmete krpom.


Zamolite dijete da imenuje predmete ili da ih zapiše ako može. Ponovno otkrijte predmete i neka vaše dijete vidi kojih se sjetilo, a koje je zaboravilo. Izbrojite koliko je stvari vaše dijete zapamtilo.


Ponovite igru. Ovaj put dijete vama može mjeriti vrijeme i vidjeti koliko stvari vi možete zapamtiti. Možete igrati onoliko puta koliko želite. Možete koristiti iste stavke ili ih zamijeniti novima.


 


Prilagodba za djecu različite dobi


Prilagodite broj predmeta na pladnju za stariju i manju djecu. Malo dijete (3 godine) će se lakše nositi s manje predmeta i to će mu dati veće šanse za uspjeh.


Starijoj djeci (6 godina) možete malo otežati zadatak. Pokažite im predmete na minutu, zatim uklonite jednu ili dvije stavke i zamolite dijete da odabere one koje nedostaju.