Napitak koji svi vole

Vruća čokolada s rumom i cimetom koja će vas ugrijati i oraspoložiti

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Kada vam se nešto zaista sviđa i utješi vašu dušu, kaže se da je "poput vruće čokolade".



Zbog toga postoji piće za svaku situaciju, a vruća čokolada je za danas idealna.


Tko ne voli dobre čokoladne napitke, kremaste i slatke? U trenutcima kada dođete kući smrznuti. Kada vam nije dobar dan, a ni vrijeme nije dobro.


Tada će vam pasti na pamet čaj ili možda dobar espresso, ali topla čokolada je ipak napitak koji popravlja raspoloženje u trenu. Pomiješajte ga s mlijekom, šećerom i kapljicom ruma i likera od lješnjaka.




Za svaki slučaj dodajte i cimet. Rezultat će biti spektakularan i da, dan će se poboljšavati iz minute u minutu.


Bez obzira odlučite li popiti vruću čokoladu žlicom ili umočiti ukusni keks, to je jednostavan i brz recept. Možda će vam se svidjeti, kao i većini, najjednostavniji način, bez začina.


Međutim, začini dodaju i druge nijanse i u posljednje su vrijeme vrlo moderni. Umjesto mliječne čokolade uvrstite  u svoju šalicu i druge sastojke koji će vas zaista iznenaditi poput tamne čokolade. Odabir dobre čokolade, s visokim udjelom kakaa dodana je vrijednost.


Ovo je vrlo romantično piće koje možete popiti u paru, zamotani u pokrivač i gledajući zvjezdanu noć.


Postoji toliko mnogo recepata za vruću čokoladu. Svatko stavlja svoj poseban dodir jer čokolada stvarno dobro funkcionira sa gotovo svime.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


ČOKOLADA S RUMOM I CIMETOM


Ponekad je iznenađujuće kako se tako jednostavan recept može pretvoriti u nešto tako ukusno poput ove začinjene vruće čokolade, koju danas predlažemo.


Važno je biti strpljiv, pripaziti na čokoladu, neprestano miješajući dok se smjesa ne zgusne i nema grudica koje bi mogle pokvariti doživljaj. Dodajte začine koji volite, razne likere, kavu, sve što najviše volite i bez straha.


Prilikom posluživanja možete dati mašti na volju i dodati naribanu čokoladu, metvicu, slatko vrhnje, cimet ili kakao u prahu.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexel


Sastojci


  • 2 čaše poluobranog mlijeka (može biti biljno, kokosovo, cjelovito)
  • 70 gr čiste tamne čokolade (s mlijekom, po želji)
  • 50 g smeđeg šećera ili muscavada (nerafinirano cjelovito zrno) ili bijelog.
  • ⅓ žličica cimeta
  • 50 ml ruma
  • 50 ml likera od lješnjaka
  • 100 ml šlaga + 3 žlice šećera za šlag
  • 1 žlica ribane čokolade

Upute


Stavite polu obrano (punomasno) mlijeko s nasjeckanom čokoladom, šećerom i cimetom u lonac na laganu vatru dok se šećer ne otopi i otopi čokoladu. Ako ste vegan ili imate intoleranciju, možete koristiti zaslađivač koji najviše želite. Neprekidno miješajte.


Dodajte liker od lješnjaka i rum, zagrijavajući ga još nekoliko minuta. Nastavite miješati.


Ukrasite šlagom i ribanom čokoladom i cimetom.