Nova godina, novo čišćenje

Vrijeme je za čišćenje ormara. Donosimo 4 savjeta kako to napraviti što lakše

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Za čišćenje ormara četiri je savjeta dala profesionalna organizatorica Jen Rowe.Iako većinom ormare čistimo sezonski, mnogi se okreću razvrstavanju svoje odjeće i početkom nove godine. Uklanjamo sve što nismo nosili prošle godine, radimo mjesta za nove krpice, odvajamo odjeću koju možemo donirati u humanitarne svrhe i bacamo sve što je poderano ili ima “neku malu rupicu koja se jedva vidi”.


Za čišćenje ormara, četiri je savjeta dala Jen Rowe, profesionalna organizatorica i vlasnica kompanije NEAT Method,


Kaže da čišćenje ormara može biti izazovan zadatak zbog čega ga ljudi često izbjegavaju. Nekima je problem i što se emotivno vežu za odjeću; ne žele se odvojiti od outfita koje su nosili na vjenčanju najbolje prijateljice ili traperica koje ih podsjećaju na prvi spoj. Sve te stvari otežavaju čišćenje ormara pa je Rowe izdvojila nekoliko savjeta kako raspremiti odjeću komad po komad, bez nervoze.


Sve ide van
Koliko ste puta pregledali ormar tražeći određenu košulju, a na kraju ste pronašli komad odjeće kojeg niste nosili mjesecima? Vjerojatno previše. Zato je prvi korak do savršenog ormara, potpuno ga lišiti odjeće. Izbacite van sve sa vješalica, sve iz ladica i sve iz svih kutaka ormara gdje obično stoje “traperice za nakon mršavljenja”.


Foto: iStockKada ste iz ormara izvadili sve (i vjerojatno ostavili na podu ili krevetu), razvrstajte robu u kategorije. Na jednu stranu majice, na drugu traperice, na treću odjeća za vježbanje i tako dalje. Rowe predlaže da zatim krenete na kategorije koje ćete odbaciti. Razvrstajte robu prema kategorijama “za donaciju”, “za smeće” i “davanje nekome od bližnjih”. Možda je sada vrijeme da mami napokon vratite kardigan kojeg ste posudili.
“Ova metoda sprječava miješanje odjevnih komada. Odjeća za donaciju mora biti u dobrom stanju, a možete odvojiti i odjeću koju ne nosite jer ju morate, primjerice, skratiti, u posebnu kategoriju”, kaže Rowe za InStyle.

Postavite kriterije


Sada kada imate temelje za čišćenje i sve ste kategorizirali, idući je korak da doista uredite svoju gardeorbu. Najbolji način je da svaki komad procijenite pojedinačno i napravite popis kriterija. Ovo će omogućiti da procijenite uklapa li se određeni komad u vašu garderobu i je li uopće još nosiv.


“Ako vam je odjevni predmet drag, omiljen i potreban, ostavite ga. Ako ne ispunjava ove kriterije, oprostite se s njime i stavite ga sa strane”, objašnjava Rowe.


Foto: iStock


Pravilo jedno unutra, drugo van


Kada ste napokon riješili sve prethodne zadatke, kreće i pravi izazov: održavanje ormara čistim i preglednim. Da, ovo zvuči izazovnije od svih prethodnih savjeta, ali Rowe predlaže pravilo “jedno unutra, drugo van” kako bi vaš ormar ostao čist i koristan.


“Pravilo znači da u ormar ne unosite komad odjeće, ako iz njega ne mislite izbaciti jedan stari komad. S ovime na umu ne samo da ćete uspjeti održati količinu odjeće u ormaru već zaustaviti impulzivnu kupovinu u korist one značajne”, kaže Rowe.


Naravno, pravilo vrijedi i kada kupujete više komada odjeće – koliko novih krpica kupite, toliko starih mora van. Jednostavno, zar ne?