Prvobitni sjaj

Vratite sjaj srebrnom posuđu uz sastojak kojeg već imate u kuhinji

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Škrob koji se nalazi u vodi za kuhanje riže može biti vrlo koristan

Svi kod kuće imamo nakit ili sitne predmete od srebra koji su izgubili svoj izvorni sjaj ili su s godinama čak pocrnjeli: ogrlice, naušnice, pepeljare ili zdjele za šećer zadržale su tek sjenu nekadašnjeg sjaja.


To je zato što srebro s vremenom oksidira kada je izloženo zraku, vlazi, znoju i kozmetici (u slučaju nakita koji dolazi u dodir s kožom), izbjeljivaču i drugim sredstvima za čišćenje kućanstva.


Nije potrebno potrošiti bogatstvo na skupe (i često zagađujuće) proizvode za posvjetljivanje ili se obratiti stručnjacima: uvjeravamo vas da je proizvod koji će vaše srebrne predmete učiniti jednako sjajnim kao što su nekad bili, već u vašoj kuhinji.


Riječ je o riži, odnosno o vodi od kuhanja ove žitarice: škrob prisutan u riži koji se tijekom kuhanja ispušta u vodu omogućuje čišćenje i obnavljanje srebra na učinkovit i ekološki način.


Voda za kuhanje riže bogata je škrobom, tvari koja djeluje kao nježno, neabrazivno sredstvo za čišćenje.


Ova značajka ga čini idealnim za kućno čišćenje u raznim područjima – od posuđa preko stakla do podova.


Ali ne samo to: voda za kuhanje riže (ili čak voda za ispiranje žitarica) također je vrlo korisna za čišćenje malih srebrnih predmeta bez njihovog oštećenja.


Prije korištenja ove metode čišćenja srebra, uvjerite se da je predmet izrađen od čistog srebra i da ne sadrži materijale osjetljive na vodu, koji mogu nepovratno oksidirati.


Nakon ove preliminarne provjere, srebrne predmete uronite u neslanu i ohlađenu vodu za kuhanje riže i ostavite ih da se namaču 4-5 minuta: škrob će djelovati na prljavštinu i mrlje, čineći proces čišćenja jednostavnijim i učinkovitijim.


Nakon što istekne vrijeme namakanja, srebrninu pažljivo isperite pod tekućom vodom kako biste uklonili sve ostatke škroba i nježno osušite mekom krpom kako biste izbjegli ogrebotine ili otiske prstiju.