Preporuke

Volimo ih najviše, ali psi ponekad imaju neugodan miris. Riješite ih se prirodnim preparatima

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Posebno u vlažnim danima, sebum oksidira, razmnožavaju se bakterije i razvija se miris.Imati kućnog ljubimca znači svakodnevno se nositi s problemom čistoće i higijene. Loš miris kojeg ponekad imaju psi, ovisi o dva čimbenika: kožnom sebumu i dlaki. U određenim atmosferskim uvjetima, primjerice u posebno vlažnim danima, sebum oksidira, razmnožavaju se bakterije i razvija se neugodan miris.


Otrovi iz jetre također se izbacuju kroz krzno, tako da ukoliko vaš pas slijedi pogrešnu prehranu, sigurno će proizvesti jak miris i imati dlaku mat izgleda. Isti je problem i ako ste odabrali psa posebno bogatog poddlakom ili s masnom dlakom.


Prevencija


Zapravo postoji čitav niz prirodnih mjera, a to su:


  • uspostavite ispravnu prehranu zajedno sa svojim veterinarom i, na temelju vrste pasmine psa, zamolite ga da vam predloži koliko često ih treba prati.
  • izbjegavajte prečesto pranje (jednom mjesečno je općenito više nego dovoljno).
  • nemojte koristiti svoje osobne proizvode, možete promijeniti hidrolipidnu ravnotežu kože.
  • birajte proizvode s neutralnim pH, a na tržištu postoje i ekološka rješenja na bazi biljnih proteina koja dlaku ostavljaju čistom i sjajnom.
  • četkajte psa na tjednoj bazi kako biste uklonili mrtvu dlaku.


Za suzbijanje i uklanjanje neugodnog mirisa psa (ali i mačke) kod kuće možete usvojiti jednostavne metode i pripremiti ekološke deterdžente na bazi octa i sode bikarbone koji će se u većini slučajeva pokazati učinkovitim.


Ekološki deterdžent na bazi octa


Ocat je indiciran za uklanjanje mirisa urina s površina. Za pripremu prirodnog sredstva za čišćenje na bazi octa, morat ćete pomiješati 1 čašu jabučnog octa u boci vruće vode i dodati 1 čajnu žličicu sode bikarbone kako biste uklonili sve tragove. Kako bi deterdžentom još više dezinficirali površine, dodajte sok od 1 iscijeđenog limuna.


Soda bikarbona


Otopite šaku sode bikarbone u 1 čaši vode i otopinom izmasirajte psa. Četkajte dok ne uklonite sve tragove i s ručnikom mu osušite dlaku, kako biste spriječili stvaranje vlažnog okruženja.


Soda bikarbona čisti namještaj i tkanine s kojima naš četveronožni prijatelj dolazi u dodir. Površinu koju treba tretirati samo posipajte s malo praha, ostavite nekoliko minuta i uklonite usisavačem.


Sol i cimet


Prirodni dezodorans. Osobito zimi, kada nas hladnoća tjera da većinu vremena držimo zatvorena vrata i prozore, a neugodni mirisi koji nastaju zbog prisutnosti životinja u kući mogu se pojačati i postati još neugodniji.


Ako imate kamin, štednjak ili plamenik, zapalite malo soli i mljevenog cimet . Ovaj prirodni dezodorans namijenjen je upijanju mirisa i ostavlja u zraku vrlo ugodnu aromu.