Kada jednom dođu, posvuda su

Voćne mušice: Kako se riješiti ove ljetne pošasti?

Mija Dropuljić

FOTO: Pexels

FOTO: Pexels

Komarci i voćne mušice - mrske ljetne pojaveLjeti jedemo mnogo voća, no zna se dogoditi da zbog visokih temperatura ranije voćke počinju propadati, a jedna od mrskih pojava uz to su takozvane voćne mušice.


Ove mrske mušice velike su svega 2,5 milimetara, a imaju sposobnost brzog razmnožavanja. One liježu čak 400 jaja dnevno. Jednom kad se pojave u domaćinstvu veoma teško ih se efektivno rješavamo. 


No, ne morate očajavati. Kod kuće može veoma lako izraditi klopku za mušice. Za to vam je potrebna veća čaša ili zdjela. U nju dodajte vodu, nešto voćnog soka, primjerice od naranče, te nešto više vinskog i jabučnog octa. Uz to dodajte i pokoju kap deterdženta za suđe. Tako se ne mogu održavati na površini te se utapaju u smjesi. Možete također zatvoriti smjesu prozirnom folijom na kojoj ćete napraviti pa rupica. Tako mušice mogu ući, ali ne mogu izaći. Alternativa octu je pivo, vino, viski ili bilo koji liker. 
Klopku ostavite dan do dva na nekom povišenom mjestu. Tako biste se trebali riješiti ovog mrskog problema u kratkom roku. Kada primijetite da više nema mušica u vašem domaćinstvu, smjesu možete bez straha baciti u odvod.


Kako biste spriječili njihovu pojavu, nakon shoppinga voće odmah operite kako biste se riješili eventualnih jajašaca. Također konzumirajte voće što prije. 


Ako ne stignete pojesti sve, skladištite voće u hladnjaku. Imajte samo na umu da takozvano južno voće, poput banana, manga i ananasa, ne smijete držati u hladnjaku u kojem gube svoju aromu. Ovu vrstu voća možete držati u pamučnim krpama.


Posebice ljeti nemojte ostavljati hranu na otvorenom. Skupljajte ostatke i češće nosite smeće iz kuće, posebice ako u njemu postoje ostatci voća. I nipošto nemojte ostavljati preko noći prljavo suđe po kuhinji.