Suvenir iz Drugog svjetskog rata

Vjerovali ili ne: Hitlerova daska za WC završila na aukciji

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Američki vojnik je iz Berghofa kao suvenir uzeo Hitlerovu daskuNa jednoj američkoj stranici za aukcije osvanuo je uistinu neobičan predmet iz prošlosti za koji se smatra da će doseći veliki iznos. U pitanju je Hitlerova osobna WC daska iz Berghofa. 


Nakon što je na aukciji prodan susjedni hotel u Obersalzbergu, nekadašnja Hitlerova bavarska rezidencija Berghof ponovno puni medijske stupce. Ovaj put je za to zaslužna, ni manje ni više, nego Hitlerova osobna daska.


Kako piše Focus daska se našla u ponudi američke stranice Alexander Historical Auctions. Navodno je američki vojnik tijekom Drugog svjetskog rata došao u posjed ovog neobičnog predmeta iz povijesti.
  Alexander Historical Auctions su naglasili kako je to definitivno najneobičniji predmet iz razdoblja Drugog svjetskog rata kojeg nude na aukciji.


Daska je netaknuta cijelo vrijeme bila u obiteljskom podrumu jednog američkog vojnika. On si je uzeo ovaj suvenir za vrijeme pregovora s Francuzima izravno iz Berghofa. 


Početna cijena za dasku iznosi 5.000 dolara, a aukcija počinje 8. veljače. Računa se da bi daska mogla biti prodana za oko 10.000 do 15.000 dolara.