NJIHOV NAJBOLJI PRIJATELJ

Vatrogasci ne spašavaju samo mačke na drvetu, već i iguane, majmune, zmije… A najveća pomoć su im psi

Hina

Foto HVZ

Foto HVZ

Upravo su se psi pokazali kao velika pomoć u stvarnim akcijama, posebno prilikom velikih prirodnih katastrofa poput potresa u Petrinji, kad su vatrogasni psi odradili velik i odličan posao u potrazi za preživjelim osobama.ZAGREB – Vatrogasci spašavaju ljude iz vatre i vode, i drugih pogibeljnih situacija, ali brojni su i primjeri spašavanja životinja, od kojih je najpoznatiji i najčešći spuštanje mačke iz krošnje drveta, no spašavali su i iguane, majmune pa i zmije.


“Građani vatrogasce najčešće percipiraju kao pripadnike žurnih službi čiji se rad prvenstveno bazira na gašenju požara i treba naglasiti kako gotovo da i nema intervencije u kojima ne sudjeluju vatrogasci: od poplava, potresa, sanacije posljedica nevremena, pandemije do spašavanja prilikom prometnih nesreća…A jedan dio vatrogasnih intervencija odnosi se i na spašavanje životinja”, podsjetili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice uz Svjetski dan zaštite životinja, 4. listopada.


Posebno oprezno u požaru


Takve intervencije, kažu, spadaju u tehničke intervencije gdje vatrogasci mogu primiti poziv za spašavanje životinje iz neke pogibeljne situacije ili spašavanje životinje može biti popratni događaj u nekoj drugoj vrsti vatrogasne intervencije, prvenstveno pri požaru gospodarskih objekata, gdje je uz gašenje požara potrebno organizirati i spašavanje stoke.
“Tu treba pristupiti s posebnim oprezom jer su životinje tada preplašene i mogu predstavljati opasnost i za same vatrogasce, osobito ako uzmemo u obzir da se radi o životinjama čija je težina nekoliko stotina kilograma”, naglasili su.


Kako su istaknuli, najčešće se vatrogasne intervencije odnose na spašavanje mačaka koje su se popele na krošnju drveća, krovove i stupove ili pse koji zaglave nakon što se uvuku u dubinske prostore poput jama ili šahtova.


Vatrogasci također sudjeluju pri uklanjanju opasnih životinja, prvenstveno zmija koje mogu ući u objekte te ih vatrogasci na poziv uklanjaju i vraćaju u prirodno stanište.


“Vrlo rijetko su to situacije hvatanja ili spašavanja nekih specifičnih životinja. No, treba spomenuti i kako su vatrogasci zabilježili spašavanje majmuna odbjeglog iz zoološkog vrta, a hvatali su i egzotičnog kućnog ljubimca iguanu koja je pala s balkona, a potom odšetala u naselje. Sve su ove intervencije sretno završile za životinje (i za vatrogasce)”, istaknuli su.


Psi su i članovi vatrogasnog tima


Iz Hrvatske vatrogasne zajednice posebno su naglasili da u svojim redovima imaju i pse obučene za spašavanje u prirodi i iz ruševina te da imaju licenciranih 17 vatrogasnih timova s potražnim psima koji djeluju od Slavonije do juga Dalmacije.


“Upravo su se psi pokazali kao velika pomoć u stvarnim akcijama, posebno prilikom velikih prirodnih katastrofa poput potresa u Petrinji, kad su vatrogasni psi odradili velik i odličan posao u potrazi za preživjelim osobama. Vatrogasni pas i njegov vodič djeluju kao jedan tim i praktički su zajedno 24 sata dnevno”, izvijestili su iz HVZ-a te dodali da su vatrogasni timovi, po novom, osposobljeni i za aktivnosti potpomognute helikopterom


Podsjetili su također da u Varaždinu djeluje Muzej hrvatskog vatrogastva koji je “dog friendly” još od 2016., a vatrogasci su se uključili i u kampanju Prijatelja životinja „Obitelj na more, a psi na ulicu?“ u kojoj su upravo vatrogasci bili zaštitna lica te su podržali zabranu korištenja petardi koje uznemiruju i plaše životinje, kao i kampanju protiv držanja pasa na lancu.