Šareni i mirisni

Uz ovaj jednostavan trik produžite trajanje cvijeća u vazi

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Dekorativno cvijeće na stolu najljepši je ukras.Svježe ubrano cvijeće najjednostavniji je način za uljepšati svaki prostor. Od tulipana preko ruža pa sve do poljskog svijeća, problem nastaje kada se cvijet odvaja od korijena jer tada prestaje dobivati hranjive tvari i prirodno počinje venuti.


Ipak, kako bi produljili rok trajanja svojeg omiljenog cvijeća, potrebno je često mijenjati vodu, ukloniti višak zelenila i odrezati stabljiku, a svježinu cvijeća na duže vrijeme osigurat će vam mala čaša – votke.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli GOMMAIRE – ORGANIC LIVING (@gommaire)

U svježu vodu u vazi dodajte 40 mililitara votke i vaše cvijeće će garantirano duže izgledati kao da je tek ubrano. Razlog tome je vrlo jednostavan. Naime, alkohol ima antibakterijski učinak koji sprječava bakterije koje potiču truljenje i ubrzavaju uvenuće. Osim toga, votka nema miris tako da nećete imati neželjene mirisne kombinacije u prostoriji gdje se nalazi cvijeće.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Blåmst. (@blaamst_)Osim trika s votkom, pripazite da se vaza s cvijećem ne nalazi direktno uz izvor topline kao što je radijator, svakodnevno mijenjajte vodu u vazi i po potrebi odstranite donji dio stabljike ako primijetite da je počela trunuti. Malo pažnje za puno šarenila i mirisa!