Lažna stvarnost

8 popularnih trendova za uređenje bebine sobe koje stalno viđamo. Uopće nisu sigurni

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Mnoštvo slika za uređenje bebine sobe s društvenih mreža često čini medvjeđu uslugu mladim roditeljima.Tražite inspiraciju za uređenje bebine sobe i sate provodite na društvenim mrežama gdje sa svih strana iskaču preslatke slike. Inspirirate se bojom zidova, možda kakvom slikom kojom ćete ukrasiti prostor i to je u redu. Nema ništa loše u traženju inspiracije koja će vam pomoći da bebinu sobu uredite baš kako želite.


No, problem nastaje kada se počnu dijeliti trendovski proizvodi za koje vam se čini da ih “imaju baš svi”, a na kraju se ispostavi da ti proizvodi baš i nisu sigurni za vašu bebu.


Elizabeth Keys, medicinska sestra i docentica u Školi za njegovatelje Sveučilišta Britanske Kolumbije u Okanaganu za Today’s Parents je izdvojila neke od najpopularnijih proizvoda koje često reklamiraju influenceri.
“Te idealizirane i savršeno oblikovane vrtiće možda bi bilo lijepo za vidjeti, ali oni nisu sigurni.” Keys dodaje i da slike mogu stvoriti velik pritisak na roditelje da održe tu savršenu sliku, što je u stvarnosti vrlo teško, odnosno nemoguće postići.


“Mnoge od ovih inspirativnih slika uređenja vrtića stavljaju stil ispred sigurnosti”, kaže Alanna McGinn, savjetnica za spavanje i osnivačica stranice Good Night Sleep Site.


“Odričemo se sigurnih prostora za spavanje i uključujemo očite opasnosti od spavanja zbog lijepe slike na Instagramu”, kaže McGinn. Čak i ako je to samo zbog slike, a roditelji primjerice uklanjaju jastuke i pokrivače za noćni san ili nadgledaju svoju bebu cijelo vrijeme dok drijema, McGinn kaže da ove slike prikazuju lažnu stvarnost i utječu na to da i drugi rade, možda bez sigurnosnih mjera opreza ili nadzora.


Evo nekoliko najpopularnijih trendova dizajna vrtića o kojima ćete poželjeti dvaput razmisliti prije repliciranja u sobi vlastitog mališana.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli 3 Little Crowns (@3.little.crowns)Moses košarice


Popularne “Moses” košarice vrlo se često mogu vidjeti na društvenim mrežama, a zabrinutost je iz razloga što je “madrac možda premekan i može postojati razmak između madraca i bočnih strana u koji bi se dojenče moglo uvaljati i ugušiti”, kaže pedijatrica Michelle Ponti, članica Savjetodavnog odbora za javno obrazovanje Kanadskog pedijatrijskog društva . “Iako mogu izgledati lijepo i moderno, ako ne udovoljavaju sigurnosnim standardima, uopće se ne preporučuju.”


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Allie (@alexandra_martineau_)Gnijezda za spavanje


Unatoč sigurnosnim upozorenjima, podsjećanjima i zabrani prodaje DockATot-a u Kanadi, mnogi roditelji i dalje koriste dječja gnijezda ili mahune za spavanje. Neki ih čak smjeste u krevet za odrasle ili u krevetić, što dovodi do zabune.


“Ovo nije siguran prostor za spavanje, a zbog meke površine i nedostatka visokih bokova, beba ne bi trebala spavati u niti jednoj vrsti ležaljke za drijemanje”, kaže McGinn. Meke, podstavljene strane ovih “mahuna” rizik su od gušenja za bebu koja se okreće ili okreće glavu u stranu.


Osim toga, često ih postavljaju na stolove, namještaj ili točno u krevet s roditeljima, gdje ih je tako lako srušiti.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Tara Michelle Brose ♡ (@taramichellebrose)Teški okviri iznad kolijevke


Slike uređene sobe za bebe često prikazuju velike uokvirene umjetničke radove uokvirene iznad krevetića ili stolića za previjanje, gdje bi ih beba mogla spustiti.


“Ove trendovske dizajnerske ideje nisu za djecu”, kaže Ponti. Tijekom vremena, objašnjava ona, stvari se u kući promijene i postoji šansa da se okvir otpusti ili da predmet padne jer nije bio pravilno pričvršćen.


Osim toga, kao što znaju iskusni roditelji, kad vaše dijete nauči stajati u krevetiću i posezati za stvarima, moglo bi povući ogledala ili okvire dolje na sebe, riskirajući ozljede.


“Najbolje je da roditelji izbjegavaju stavljati bilo što iznad ili nadomak krevetića, a to uključuje sav namještaj, okvire ili zidne zavjese”, kaže Keys.


Umjesto toga roditelji bi se mogli odlučiti za sigurniju alternativu poput tapeta, naglašenog zida ili nečega obojenog točno na zid, poput freske.


Zidne šablone ili naljepnice su još jedna mogućnost, premda Ponti upozorava da je i sama vidjela naljepnice koje su uporne bebe i mališani skidali sa zida, a tada bi postale opasnost od gušenja. Ako upotrijebite naljepnice, najbolje ih je postaviti više na zid i izvan dosega.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Mary Nguyen Palisoc ♡ (@maarylovex3) 


Odbojnici na kolijevci


Odbojnici za krevetiće – čak i oni koji se reklamiraju kao prozračni, poput mrežastih odbojnika – ne preporučuju se, a i Health Canada i Kanadsko pedijatrijsko društvo upozorili su da ih se ne upotrebljava zbog rizika od gušenja i davljenja. Starije bebe također mogu stajati ili puzati na vrhu izgnječenog odbojnika, koristeći ga kao stepenicu i čineći krevetić manje sigurnim.


Odbojnici jaslica također su nepotrebni. Noviji krevetići izrađeni su tako da su šipke bliže jedna drugoj (i u skladu s preporukama) tako da nema zabrinutosti zbog zaglavljivanja dječjih udova ili glava između šipki. Ipak, odbojnici za krevetiće mogu se naći u prodaji u dječjim buticima, a neki su ih influenceri kupili iz estetskih razloga.


“Samo zato što ih trgovina prodaje, ne znači da su ove stvari sigurne za san dojenčadi, a roditelji toga moraju biti svjesni”, kaže Keys.Jastuci, dekice i igračke u krevetiću


Mnoge instagramske fotke oblikovane su dekom za bebe navučenom na bok krevetića, a na nekima vidimo jastučiće unutar samog krevetića. To je upravo suprotno od toga kako zdravstveni stručnjaci kažu da bi trebao izgledati prostor za spavanje dojenčeta.


„Jaslice moraju biti apsolutno gole – to je preporuka; nema izuzetaka”, kaže Ponti. “Jednom kad počnemo razmišljati da kolijevka treba biti slatka i lijepa, radimo rizik za dojenče. Ovi predmeti mogu omekšati prostor i učiniti ga ugodnijim, ali nisu potrebni i zapravo povećavaju rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS).


Isto vrijedi i za plišane životinje”, dodaje Ponti. “Tek kad dijete poraste i kad bude moglo bolje kontrolirati glavu i vrat spavajući u maloj dječjoj postelji, nećete moći razmotriti neku vrstu prijelaznog predmeta, poput plišane životinje zbog sigurnosti.”


Čak i ako su ti predmeti postavljeni u krevetić samo za fotografiju ili ponekad beba nije u krevetiću, uvijek postoji šansa da ih roditelji ili drugi skrbnik zaborave ukloniti prije nego što ostave bebu u kolijevci, kaže Keys.


McGinn predlaže da se poigrate bojom ili dizajnom ugrađenog madraca.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Claudette (@claudettewithlove)Svijetla i girlande


Iako su girlande od filca i papira lagane, još uvijek predstavljaju opasnost ako padnu u krevetić. “Žičana svjetla i takve stvari treba držati podalje od dječjeg krevetića i definitivno uvijek izvan dosega”, kaže Keys te dodaje da su to opasnosti od davljenja, na isti način kao i viseće uže.


Pazite se i kabela za napajanje noćnih svjetala, zvučnih uređaja i satova za malu djecu koji se mogu probuditi.


Ta nadstrešnica sanjarskog izgleda ili šator koji se prelijevaju iznad ugla krevetića mogli bi roditeljima brzo postati noćna mora. Labava tkanina predstavlja rizik od gušenja, a sve žice predstavljaju opasnost od davljenja. Nije važno je li tkanina prekrivena van šipki jaslica – ako je nadohvat ruke, to je definitivna opasnost.


Umjesto toga, potražite sigurnije načine za uređenje bebine sobe. Dramatični luster ili tepih te macrame zidne zavjese je izvrstan odabir za davanje osobnog pečata prostoru, samo pazite i da su zavjese van dosega iz krevetića.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Snug Studio (@snugstudio2021)Prozor


Pazite da rasporedite namještaj tako da krevetić ne bude blizu prozora. Kako vaša beba odrasta u mališana, shvatit ćete da se zaista vole penjati. Ako je kolijevka ili krevetić kraj prozora, to je posebno opasno posebno u slučaju otvorenog prozora ili prozora kojeg drži tek tanki okvir.


Postoje i druge opasnosti koje treba razmotriti oko prozora, uključujući viseće uže ili zavjese.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Rebecca ♡ (@rvk_loves)Biljke


Dodavanje zelenila u sobu jedan je od najlakših načina za oživljavanje prostora i dodavanje boje, a naravno da su sadnice u vazama, viseće biljke i sukulenti trenutno super trendi.


Međutim, iako bi to moglo biti simpatično prvih nekoliko mjeseci, nakon što se beba počne kretati, napravi nered prstima i možda povuče biljku na sebe, možda malo bolje promislite. Osim toga, listovi primjerice filadendrona, mogu biti vrlo toksični za djecu ako se lišće proguta.


Ako dodate bilo koju sobnu biljku u sobu vašeg djeteta, pobrinite se da bude smještena izvan dohvata i da ne može pasti na vašu bebu.


Izbjegavajte one otrovne ili za koje se zna da uzrokuju iritaciju kože.


“Imajući na umu sva ova razmatranja, najsigurniji prostor za spavanje bebe prilično je dosadno gledati”, priznaje Keys. No, važno je da roditelji na prvom mjestu daju sigurnost, a nakon toga dizajn, kao i kako stvari izgledaju na društvenim mrežama. “Za vašu bebu nije važno je li njihova kolijevka ili soba savršeno oblikovana ili nije”, kaže ona.