Bavarski porezni inspektor

VIDEO Pogledajte nevjerojatni pothvat Olivera Strümpfela, svjetskog rekordera u nošenju čaša s pivom

P. N.

Oliver Strümpfel je još 2017. oborio vlastiti rekord u nošenju tradicionalnih bavarskih jednolitarskih krigli - 31 krigla. S obzirom na to da jedna krigla s pivom teži 2,3 kg radi se o težini od 70-tak kg.Bavarski porezni inspektor pokazao je da može držati svoje piće bolje od većine, oborivši svjetski rekord.


Oliver Strümpfel nosio je posude od 29 litara, teške gotovo 70 kg (154 lbs) na Bavarskom festivalu piva u nedjelju. Uspio bi s 31, da jedna čaša nije pala u zadnji tren, a druga nije izgubila više od 10% svog sadržaja, što je u suprotnosti s pravilima Maßkrugtragena – ili nošenja pivske cisterne. 45-godišnjaka je bodrilo 1500 gledatelja uzvikujući “Oli, oli” na sajmu Gillamoos u Abensbergu, koji je nastao iz hodočašća iz 14. stoljeća i jedan je od najstarijih sajmova piva u Bavarskoj.


Oliver Strümpfel je još 2017. oborio vlastiti rekord u nošenju tradicionalnih bavarskih jednolitarskih krigli – 31 krigla. S obzirom na to da jedna krigla s pivom teži 2,3 kg radi se o težini od 70-tak kg.

Sudac natjecanja iz njemačkog instituta za evidenciju i bilježnik bili su prisutni kako bi svjedočili Strümpfelovom podvigu. Najteži dio operacije bio je izbjegavanje pretjeranog prolijevanja prije stavljanja piva na stol na kraju dionice od 40 metara. Strümpfel je radio na svojim barmenskim vještinama gotovo 10 godina, u početku se bavio sportom kako bi zbacio Australca koji je držao rekord kao Meister of Maßkrugtragen.


Uspio ga je pobijediti 2010. godine, kada je nosio 21. Do 2014. povećao je broj na 25. Prema pravilima, ne smije više od 10% piva iscuriti iz čaša. Čak i prazna, jedna čaša teži 1,3 kg. Tijekom prve runde u nedjelju uspio je skupiti 27 čaša, srušivši vlastiti rekord, ali odlučan da bude bolji, krenuo je pola sata kasnije s još jednim teretom od 31, ukupne težine 71,3 kg.


“Čak ni tijekom treninga nikad nisam uspio ponijeti toliko čaša. Znao sam da to mogu, ali ne tako brzo.” Sljedeće će godine dobiti 30, rekao je i dodao: “Još nisam dostigao svoj limit”, rekao je novi svjetski rekorder.