Predstavljamo riječku Brewtigu

Ovo su Matea i Andrea Benzan, riječki pivoljupci koji znaju koje pivo trebate isprobati

Mija Dropuljić

FOTO: Vedran Karuza

FOTO: Vedran Karuza

Mladi bračni par otvorio Brewtigu koja potiče hrvatsko craft pivoProizvodnja craft piva s hrvatskim potpisom zadnjih godina je u porastu, a zajedno s tim raste i kultura ispijanja ovog popularnog pića. Prije par godina smo imali samo hrvatsko pivo masovne proizvode, vino je uvijek bilo rezervirano za posebne prigode, a tek nekolicina strastvenih zaljubljenika znalo je kako iza piva stoji mnogo više od samo usputnog pića serviranog za roštilj. 


Među strastvene pivoljupce ubraja se riječki mladi bračni par Matea i Andrea Benzan, koji su pojedincima već godinama poznati po svom angažmanu dovođenja craft beer tematike u popularnu The Beertiju na Trsatu. 


Brewtiga – prvi riječki online craft beer shop 


Nakon dugogodišnjeg rada i brušenja zanata, odlučili su pokrenuti Brewtigu, mjesto na kojem možete naručiti i štošta toga naučiti o hrvatskom craft pivu. O planovi, ali i riječkoj pivskoj sceni i must visit mjestima, popričali smo s Mateom i Andreom, naravno, kako drugačije nego uz pivo, i to u Tvornici piva Pogon Trsat, u jednom od njihovih omiljenih mjesta u Rijeci.


FOTO: Vedran Karuza
“Ideja za Brewtigu se rodila kroz naš dugogodišnji rad s craft pivom, kroz ljubav koja se rodila prema craftu kao zajednici, te kroz našu želju da kulturu ispijanja piva i kulturu aktivnog podržavanja domaćeg pivarstva približimo riječkoj publici. Bavimo se distribucijom i maloprodajom isključivo domaćeg craft piva, a pokrenuli smo i online prodaju kroz beer shop sklopu našeg websitea na store.brewtiga.hr. Najpopularniji smo zbog našeg pivskog Mystery Boxa, koncepta koji smo osmislili u lockdownu za naše žedne sugrađane. Radi se o paketu od 12 piva isključivo domaćih pivovara koje mi biramo za vas, dakle kupujete poklon za sebe od sebe! Ili šaljete misteriozan paket piva nekome bliskom za rođendane, momačke, djevojačke. Dobili smo samo oduševljene reakcije na Mystery Box i već planiramo koncept malo proširiti na razne mjesečne pretplate i slične sustave”, objasnili su nam Matea i Andrea. 


Očekivano, oboje su veliki obožavatelji piva i članovi su beer zajednice koja se stvorila i koja nastavlja rasti oko craft kulture. Ljubav se rodila prije nekoliko godina kroz njihov rad s ogromnim brojem uvoznih piva. Tada su se počeli pitati je li postoji i kod nas pivo iste ili barem slične kvalitete i zašto bi pili strano, kada možemo piti lokalno.


FOTO: Vedran Karuza


“Istraživanjem smo saznali da u Hrvatskoj apsolutno postoje mnoge pivovare koje proizvode jednako kvalitetno, a i kvalitetnije pivo od svih onih silnih stranih etiketa na koje smo navikli. Proradio je u nama nekakav bunt i kompletno smo okrenuli koncept lokala prema domaćem craft pivu, bacili se u organizaciju tematskih evenata, te počeli biti aktivnim članovima craft zajednice”, ispričali su nam svoje početke. 


“Izraz ‘ne’ volim pivo je postao naš izazov!”


Nismo mogli, a da s Mateom i Andreom se ne dotaknemo vječne borbe. Vino je toliko raznoliko, kvalitetno i posebno, dok se pivo i dalje kod nas ne opisuje istim ili barem sličnim pridjevima. Posve pogrešno, reći će svaki poznavatelj ovog pića. 


“Zašto baš pivo? Pivo je jednako raznovrsno u stilovima, kvaliteti i karakteru kao i vino – pivo nije samo industrijski lager na koji smo navikli, već se dijeli na stotine i stotine različitih stilova, priča i odvojenih povijesti, privuklo nas je upravo to što smo shvatili da za svakog našeg prijatelja postoji pivo koje će mu se svidjeti, samo moramo malo istražiti i naći ‘ono pravo’. Izraz ‘ne volim pivo’ postao je za naš izazov! Mi smo se više okrenuli prema tom aspektu podržavanja domaće proizvodnje, malom hrvatskom poduzetniku, malim ljudima koji svojom inovativnošću, vizijom i radom grade nešto novo, inovativno i kvalitetno u svojoj zemlji”, objašnjavaju te u nastavku ističu: 


Dobro i kvalitetno pivo čine kvalitetni sastojci i stručnost majstora pivara. Ni najskuplja oprema na svijetu ne može nadomjestiti kvalitetu sastojaka i znanje. Svatko od nas ima svoje osobne preference u vezi stilova koje volimo, ali, kao i u svemu na svijetu, i u pivarstvu postoji teorija i pravila koja se moraju pratiti u redu da se proizvede kvalitetno pivo. Pivo se kuha u specifičnom stilu i bitno je pogoditi točne karakteristike tog stila ako želimo napraviti zaista kvalitetno pivo.”


Nastanak hrvatske craft beer scene i ulazak u ponudu restorana


Hrvatska craft revolucija počela se događati negdje oko 2013.-e godine, i to u Zagrebu otvaranjem Zmajske pivovare, Nove Runde, Varionice, a uskoro laganim koracima počinju djelovati i pivovare u drugim dijelovima Hrvatske. Od tada do danas u Hrvatskoj se otvorilo oko 100 pivovara. 


FOTO: Vedran Karuza


“Na svjetskoj razini, craft revolucija počinje već 1980-ih u SAD-u. U tom smislu naša craft scena je još strašno mlada i tek joj dolazi period najjačeg djelovanja. U posljednjih par godina uz organski rast scene mi smo primijetili iskren odmak ugostitelja od potpisivanja ugovora s industrijskim pivovarama i zaokret prema vlastitoj neovisnosti i prema podržavanju domaće proizvodnje piva. Bez tog pomaka u načinu razmišljanja u ugostiteljstvu, craft scena ne bi imala toliko prostora za rast.


U Rijeci zasad djeluje jedna prava neovisna pivovara, a to je King’s Brew, tako da i Rijeka svoga konja za trku ima! Mi se iskreno radujemo daljnjem rastu scene i otvaranju još mnogih riječkih pivovara uz King’s, a posebno se radujemo otvaranju Paliska Brewery naših prijatelja kućnih pivara koji su kroz 11. generaciju polaznika Startup Inkubatora razvili svoju ideju i trenutno su u fazi finalizacije projekta”, objašnjavaju Matea i Andrea.


Kakvo pivo preferiraju Hrvati?


Statistički gledano, 85% svjetskog tržišta drže industrijske pivovare, a one većinom kuhaju lager piva. Tako da bi logičan zaključak mogao biti da većina Hrvatica i Hrvata preferiraju industrijske lagere.


FOTO: Vedran Karuza


“Mi mislimo da je to krivi zaključak čisto zato što većina Hrvata vjerojatno ne zna da postoje alternative, stoga ili piju industrijske lagere jer to smatraju jedinom opcijom ili uopće ne piju pivo jer misle da je okus lagera = okus piva. Iz našeg iskustva s ljudima koji poznaju više stilova craft piva zaključili smo da su najpopularnija zahmeljena piva, dakle sve od blonde aleova do IPA. Osvježavajuće citrusne arome koje dolaze od aromatičnih hmeljeva za Hrvate su sve češće i češće ‘go to’ izbor piva.”


Kakva je riječka craft beer scena?


Naši pivoljupci ističu kako postoji scena u Rijeci, no u manjem broju. Matea i Andrea ističu kako je ponuda craft piva još uvijek mršava stoga se posebno vesele što svojim doprinosom mogu utjecati pozitivno na širenje ponude. U Brewtigi su okupili svoj izbor najboljih hrvatskih pivovara te ih distribuiraju u našem kraju.  


“Kako smo rekli, zasad Rijeka ima jednu pravu pivovaru, a to je King’s Brew, koji kuhaju klasične stilove piva i čiji je naglasak na kuhanju pitkog piva za svačije nepce, okupljanju lokalne zajednice oko sebe i dizanju riječke pivske scene. Naravno, Rijeka ima i nekoliko lokala koji kuhaju svoja piva, poput Flumen Puba i Tvornice piva Rijeka, koji također kuhaju pretežito lager piva. Rijeka ima i nekoliko cijenjenih kućnih pivara poput Gorana Bonete koji već godinama osvaja medalje na internacionalnih homebrew natjecanjima, imamo i Paliska Brewery koji su strastveni homebrew tim na putu da postane prva riječka craft pivovara, te još nekoliko homebrewing kolektiva koji će možda jednog dana otvoriti svoju pivovaru. Dakle, ima pivskih zaljubljenika i pivara u Rijeci, tako da potencijal za riječku craft revoluciju apsolutno postoji! Upravo zbog toga što je riječka craft scena tek u povojima, mi kao distributeri inzistiramo na specijaliziranoj edukaciji osoblja za svaki lokal u koji ulazimo, upravo da maksimiziramo šanse tom pivu da bude ispravno prezentirano potencijalnom kupcu i da sami konobari budu uključeni u craft razvoj ugostiteljske scene koji definitivno dolazi.”


FOTO: Vedran Karuza


Osim same distribucije, webshopa na kojem možete kupiti craft pivo s hrvatskim potpisom te odabrati pivske pakete, Brewtiga organizira i evente na kojima uz dobru zabavu i pokoju čašu piva, educira riječku publiku. 


Odradili smo svoja prva dva eventa, jedan je bio Meet the Brewer tj. upoznaj pivara u Tvornici piva Rijeka, a drugi vođena degustacija piva u Bira Baru u Rijeci. Jedini naš cilj s tim eventima je širiti dobru riječ o craft kulturi i našu riječku scenu dignuti na razinu na kojoj je npr zagrebačka ili splitska.


Vodeća craft scena je naravno u našem glavnom gradu i mi smo si zacrtali da ćemo jednog dana i riječku dignuti do tog levela, tako da se na svakom koraku može naći lokal koji prodaje domaće craft pivo, koji podržava domaće craft pivarstvo i koji takoreći ‘kuži priču’. Riječko područje je zasad dosta nerazvijeno po pitanju aktivnog sudjelovanja u craft zajednici, ali mi smo tu da to sve promijenimo. Možete očekivati sve više i više craft evenata po Rijeci i okolici, pripremamo i evente uparivanja hrane i craft piva, craft festivale, pub crawlove, pivske ture, pivske kvizeve i još Meet the Brewera”, otkrili su nam Matea i Andrea.


Uskoro ih čeka novi event, točnije ove subote 24. listopada u The Beertiji organiziraju Meet the Brewer.  U goste dolazi Matija Mrazek, majstor pivar iz Varionica Craft Brewery koji će predstavljati tri njihova specijalna piva. Ulaz je besplatan, a rezervirati svoj stol možete na 051/565 586.


Gdje u Rijeci piti dobro pivo?


Ako netko zna koja su must visit riječka mjesta, onda su to Matea i Andrea. Ističu kako u Rijeci i okolici postoje nekoliko mjesta koja svaki pivoljubac treba posjetiti. 


“Prvo je definitivno Tvornica piva Rijeka na Trsatu, jedini lokal u Rijeci koji toči isključivo craft pivo i od svog početka podržava domaću craft scenu. Na Trsatu je također i The Beertija. U centru obavezno valja posjetiti odlično mjesto za street food Grad eat,drink&mingle koji nudi čak 12 etiketa domaćih craft piva, Dnevni boravak, Milord Pub, Celtic caffe Bard i Nemo Pub, također nude nekoliko crafta. Definitivno treba posjetiti i lokale koji kuhaju svoja piva – Flumen Pub i King’s. U okolici tijekom sezone obavezno valja posjetiti gourmet store Peperoncino u Lovranu i, naravno, Goblet Beer Store”, otkrili su iz Brewtige.


Kada imamo popis mjesta, trebamo imati i popis piva. Naravno, najdraža vrsta piva je subjektivan izbor i niti jedan odgovor nije netočan – svi pijemo ono što nam odgovara i što nam se čini interesantnim. Ono što Matea i Andrea uvijek savjetuju jest “Istražite taj ogroman svijet piva!”


“Istražite koji su sastojci u vašem pivu, otkud to pivo dolazi, gdje se proizvodi i u kojim uvjetima, istražite i mnoštvo stilova piva koje vam dosad nije palo na pamet kušati, mi garantiramo da postoji pivo za svačiji ukus”, naglašavaju te u nastavku ističu svoje pivske favorite: 


FOTO: Vedran Karuza


“Mi smo se ovo ljeto zaljubili u sour piva, dakle stilove trpkih ‘kiselih’ piva koji su tek odnedavno postali popularni u domaćem pivarstvu. Tu preporučujemo kušati Sour Passion od Varionice, Bunny Sour od Zmajske pivovare i Sourise od Mlinarice. A kako idemo u jesen i zimu, preference nam se okreću prema tamnim, alkoholnijim, ‘toplijim” pivima, dakle porterima i stoutima, pa ćemo piti Imperial Stout od Mlinarice, Boranku od Pulfera, Blueberry Side od Lepih Dečki i mnoge druge.”


Za kraj smo okrenuli još jednu rundu i nazdravili na riječku craft beer scenu. Složili smo se – ono najbolje nas tek čeka, a Brewtiga je tu da to podrži.