
Foto: Ana Križanec
Predstavljamo dobitnike ovogodišnjih priznanja, majstore tanjura koji su svojim jelima osvojili nepca naših sugrađana i turista, ali i srce samog Kvarnera
povezane vijesti
U srcu grada koji teče, gdje se tradicija susreće s kulinarskom inovacijom, Rijeka je i ove godine nastavila s jedinstvenim projektom “Riječke gastronomske luke” koje je 2022. godine pokrenula Turistička zajednica grada Rijeke u suradnji s riječkom tvrtkom Abisal, Klub Gastronaut, dodijelivši nagrade u različitim gastro kategorijama.
Prestižni događaj okupio je ono najbolje od lokalne eno-gastro scene, slaveći autentične okuse, kreativnost u kuhinji i posvećenost održivim praksama.
U 2025. godini, 42 restorana su ispunila propisane kriterije za 71 titulu Riječkih gastronomskih luka, dodijeljenih u jedanaest kategorija: Luke lokalnih namirnica, Ribarske luke, Dnevne luke, Veganske luke, Barbeque luke, Poslovne luke, Romantične luke, Obiteljske luke, Luke za vinske entuzijaste, Luke posebnosti i Luke okusa drugih zemalja.
Važnost suradnje
Sama dodjela nagrada ovog kulinarskog putovanja koje slavi raznolikost, tradiciju i vrhunsku kvalitetu, pričajući priču koju vrijedi doživjeti, ove je godine održana na Trsatu, a okupljenima su se obratili gradonačelnik grada Rijeke Marko Filipović, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, direktorica i urednica Gastronauta te voditeljica projekta, Karin Mimica, koji su dobitnicima podijelili prigodne nagrade.
Marko Filipović čestitao je dobitnicima, naglasivši važnost suradnje ljudi koji doprinose gastro sceni grada Rijeke. “Nadam se da ćemo se u budućnosti susretati u ovim našim gastro lukama, ali i luci koja privlači puno turista”, kazao je Filipović.
Osvrnuo se pritom na turizam u našem gradu, kazavši da su zadržani brojevi od lani te da raste broj kreveta u privatnom smještaju i da nam se svima smiješe nove prilike u turizmu što ga posebno veseli.
Karin Mimica zahvalila je dobitnicima koji su došli preuzeti titule gastronomskih luka, kazavši da su ugostitelji snažan adut našega grada.
“Ponosna sam na naš projekt i ono što smo postali u protekle četiri godine. U početku smo htjeli jednu marketinšku platformu za promoviranje Rijeke kao cjeline, a luka nam pruža sigurno utočište”, kazala je Mimica.
Riječke kockice
Dodala je da ju iznimno veseli što raste broj luka lokalnih namirnica i vege luka, ali je kroz smijeh dodala da nam pada broj romantičnih luka no, sudeći po romantičnim kulisama kojima naš grad obiluje, vidi veliki potencijal. Najavila je pritom i novi gastro projekt naziva “Riječke kockice” koji će pružiti spoj raznolikosti, ali i tradicije.
Riječke kockice su jela osmišljena s namirnicama iz Rijeke i okolice, čiji sastojci pričaju priču o povijesti Rijeke i onima koji su kroz nju prohujali. Zajednički oblik su im kockice, a s kroz njihove sastojke interpretirani su dijelovi riječke povijesti.
Primjer “Riječke kockice” mogao se kušati kroz predstavljenu gastro ponudu pa su okupljeni mogli uživati u spoju Mediterana, Rijeke i Španjolske na bazi paelle i crnog rižota sa cherry rajčicom i jadranskim škampom, s gastro potpisom restorana Capotle y Ole te kockici baziranoj na skuti uz škamp s potpisom chefa Miljenka Kosanovića.
Direktor Turističke zajednice grada Rijeke, Petar Škarpa, zahvalio je svim ugostiteljima na podizanju kvalitete riječke gastronomske scene, kazavši da je gastronomija dio svakog putovanja te da su ugostitelji snaga grada na tom putu.
“Kvarner postaje regija gastronomije i ovim smo projektom napravili veliki iskorak. Nadamo se da ćemo čitavu regiju odvesti na jednu novu razinu i vjerujem da ćete kao ugostitelji zadovoljiti sva osjetila naših sugrađana i turista”, kazao je Škarpa zahvalivši pritom svim sudionicima projekta i dobitnicima nagrade.
Popis riječkih gastronomskih luka
U nastavku predstavljamo dobitnike ovogodišnjih priznanja, majstore tanjura koji su svojim jelima osvojili nepca naših sugrađana i turista, ali i srce samog Kvarnera.
Luka lokalnih namirnica
- Conca d’oro
- Konoba Fiume
- Konoba Girica
- Bistro Grad
- Hidden Wine Bistro
- La Scarpetta
- Bistro Mornar
- Restoran Nautica
- Oštarija Familia
- Konoba Tarsa
Ribarska luka
- Konoba Borik
- Konoba Fiume
- Konoba Feral
- Konoba i ribarnica Girica
- La Scarpetta
- Bistro Mornar
- Restoran Nautica
- Konoba Ribica
- Konoba Ugor
Dnevne luke
Veganske luke
Barbeque luka
Luka za vinske entuzijaste
Romantična luka
Obiteljska luka
Poslovna luka
- Restoran Continental
- Konoba Feral
- Restoran Lovorka
- À la carte restoran Kamov
- Botel Marina
- Maslina na Zelenom trgu
- Konoba Ugor
Luke okusa drugih zemalja
- Španjolska luka: Capote y Olé
- Talijanska luka: Destino
- Azijska street food luka: Koya Noodles
- Kineska luka: Peking
- Azijatska i luka sushia: Taiyo
Luke posebnosti
Luka tjestenine: 130 Centotrenta
Najstarija gastronomska luka: Conca d’oro
Luka gulaša: Pivnica Cont
Zero waste luka: Hidden Wine Bistro
Luka ležerno – radne atmosfere: Kancelarija brunch bar
Riječka gastronomska pivska luka: King’s Caffe Food pub
Bowling luka: Kooglana
Fine – dining luka: Nebo Restaurant & Lounge
Luka bowl-ova: Poke n’ Roll
Bezgutenska luka: Rica
Povijesna luka: Restoran Tarsa
Luka šurlica s pogledom: Trsatica