Zimski vrtovi

Uopće nije teško napraviti staklenik. Vodimo vas korak po korak uz male troškove

Jelena Sedlak

Foto: iStock

Foto: iStock

Staklo pojačava učinak svjetla, pa u zastakljenom prostoru vlada specifična mikroklima

Staklenici i plastenici su dobar način da produljite sezonu uzgoja povrća i cvijeća. Kod nas su još relativno jeftini u usporedbi s cijenama na Zapadu, ali zašto ne biste pokušali napraviti svoj zimski vrt sami?


Plastenik ili staklenik možemo napraviti i od recikliranog materijala, poput starih prozora. Staklo pojačava učinak svjetla, pa u zastakljenom prostoru vlada specifična mikroklima u kojoj je ugodno sjediti i odmarati se ili raditi.


Foto: iStock


Zimski vrtovi uz male troškove


Ugodna je i za biljke, pa one u njemu daju najbolje od sebe. Ako se odlučimo napraviti takav prostor od starih prozorskih okana, najveći trošak će nam biti drvo za okvire ili metal ako se odlučimo za takav okvir.


Zimski vrtovi nisu ništa drugo doli staklo uokvireno drvom ili metalom, koje usmjerava sunčeve zrake u topao, zaštićen i ugodan prostor za boravak i uzgoj biljaka. Korišteni su stoljećima kako bi produljili sezonu uzgoja biljaka ili ubrzali rast proljetnih usjeva, ili pak sačuvali osjetljive biljke od zimskih nepogoda.


Jedan takav možete i vi napraviti, uz male troškove. Pogledajte najprije po susjedstvu, danas mnogi mijenjaju stare prozore za nove koji bolje brtve ili imaju bolju zvučnu izolaciju. Drvo za okvire morat ćete nabaviti novo, kako bi dulje trajalo, dok ostale materijale također možete pronaći na otpadu. Izrada zimskog vrta je zanimljiv posao koji će vam otvoriti potpuno nove poglede na boravak u vrtu.


Najvažnije je prilikom planiranja zimskog vrta odrediti pravu lokaciju. Ona treba biti na relativno ravnom prostoru, izložena suncu većim dijelom dana. Zatim taj prostor dobro očistite od svih nepotrebnih stvari poput kamenja, korova, starih panjeva i sličnog.


Položite prozore tako da tvore četiri cjelovita zida ili isplanirajte drvene okvire u koje ćete položiti prozore. Spojite prozore uz okvire tako da ih možete otvarati i zatvarati po želji. Izolirajte sastavnice kako hladan zimski zrak ne bi ulazio u staklenik.


Foto: iStock


Što je isplativije, plastenik ili staklenik?


U tom prostoru zimu ćete provesti ugodnije, moći ćete proizvesti vlastiti rasad bez da ga gurate na prozorske daske, na kojima nikada neće biti dovoljno mjesta, a nećete ga morati ni iznositi van svako jutro i unositi svake večeri. Da ne spominjemo troškove oko kupovine presadnica svakog proljeća, kada ionako nećete moći pronaći upravo onakve kakve želite. Vrećica sjemena bit će vam dovoljna uz malo vrtne ili kupovne zemlje.


No, možda se pitate što je isplativije, plastenik ili staklenik? U našim uvjetima moramo razmišljati o mogućim vremenskim nepogodama poput bure, koja bi plastenik mogla otpuhati.


Jedino ako je postavljen u nekom jako dobro zaštićenom dijelu vrta, gdje nikada ne pušu ni bura ni jugo, možete biti posve sigurni da će vaš plastenik izdržati više od jedne sezone.


Ni kupovni mali plastenici, naizgled vrlo zgodni, s nekoliko pregrada i laganim otvaranjem, obično ne izdrže više od jedne sezone. Zaštita od udara vjetra pomaže i pri smanjenju troškova grijanja jer jači vjetrovi snižavaju temperaturu u plastenicima i do 10ºC.


Staklenici su skuplji od plastenika, premda se i plastenici u posljednje vrijeme ojačavaju jačim konstrukcijama, pa i njihova cijena raste. Za gradnju staklenika većih dimenzija trebat će vam građevinska i upotrebna dozvola, a može se graditi na zemljištu koje je predviđeno planom izgradnje za takav tip objekta.


 Biljkama treba osigurati što više svjetlosti


Kod plastenika koji podižete u svom vrtu i okućnici trebat će ograničiti njegov oblik i položaj zbog prostora, kako se ne bi narušio odnos dužine i širine plastenika (optimalan odnos dužine i širine objekta je 5:1).


Plastenici se podižu na ravnim terenima bez izrazitih depresija koje uzrokuju visoku vlažnost i rade sjene, te uzvišica zbog izloženosti vjetru. Poželjni su blago nagnuti tereni, s nagibom do 0,4%, južnog i jugoistočnog položaja, zbog otjecanja površinske vode i osunčanosti.


U slučaju terena s većim nagibom potrebno je ravnanje, a kod nagiba većih od 3% rade se terase na kojima se podižu plastenici. Najpovoljniji položaj je smjer sjever-jug.


I u jednom i u drugom slučaju biljkama treba osigurati što više svjetlosti.


Kada je u pitanje podizanje zaštićenog prostora za uzgoj bilja, time i plastenika, prije svega je bitno poštovati osnovne uvjete za izgradnju, a kad je u pitanju pokrivanje plastenika, folija kao materijal ima nekoliko prednosti nad staklom.


Najprije, cijena folije, ali i konstrukcije je niža, primjena je lakša, a veća je i otpornost na pucanje, te ju je lakše instalirati.


No, plastenici traju kraće, u njima ima manje svjetla i veća je kondenzacija vodene pare. Dugotrajnost materijala umnogome ovisi i o kvaliteti nosive konstrukcije jer do njezine razgradnje i oštećenja najčešće dolazi na dodirnim površinama folije i konstrukcije.


Zbog toga se ti dijelovi konstrukcije premazuju bijelim akrilnim bojama ili oblažu PE ili PVC samoljepivim oblogama.