FOTO: iStock
Od hokkaido i butternut bundeve možete napraviti i hrskavi snack bez puno truda
Bundeve su u sezoni i dostupne su u gotovo svakoj trgovini i na tržnicama. Osim što su nezaobilazni dio jesenskog ugođaja i ukrašavanja, bundeve su i vrlo zahvalne u kuhinji. Najpoznatije jelo svakako je krem juha intenzivne narančaste boje, savršena za prve hladnije dane.
No mogućnosti su puno šire. Bundeva se može peći s fetom, koristiti kao namaz, dodavati u rižota ili poslužiti kao nadjev za tjesteninu. A ako tražite jednostavan i brz recept, pomfrit od bundeve odlična je ideja za međuobrok, prilog ili laganu večeru.
Zašto umjesto batata probati pomfrit od bundeve?
Pomfrit od batata već je dugo popularan, ali ove jeseni vrijedi isprobati nešto drugačije. Tekstura je slična, no bundeva donosi blagu, orašastu slatkoću koja se sjajno slaže s jesenskim aromama. Dodatni plus je što možete iskoristiti sezonsko i lokalno povrće.
Pomfrit od bundeve dobro se slaže s mesom, veganskim burgerima, ribom ili može biti samostalan snack uz umake poput jogurt češnjak dipa, aiolia, svježeg začinskog sira ili pikantne wasabi majoneze.
Recept: pomfrit od bundeve
Sastojci:
- 500 g butternut ili hokkaido bundeve
- 1 žlica škroba (npr. kukuruzni)
- 4 do 5 žlica maslinova ulja
- 1 žlica sušenog ružmarina (po želji)
- 50 g panko krušnih mrvica
- sol po ukusu
Priprema:
Bundevu prerežite, očistite i narežite na tanke trake nalik pomfritu. Što su trake tanje, bit će hrskavije. Ako imate vremena, stavite ih na sat vremena u hladnu vodu. Ocijedite i posušite bundevu pa je prebacite u zdjelu. Umiješajte škrob, zatim ulje, panko, ružmarin i sol.
Posložite na lim obložen papirom za pečenje i pecite oko 40 minuta na 200 stupnjeva. Ako želite dodatnu hrskavost, ostavite ih nekoliko minuta dulje. Pomfrit možete pripremiti i u airfryeru, što je brzija opcija. Poslužite dok je toplo, uz umak po izboru.