Autorica bloga Mamika

Ukusna predjela za blagdanski stol donosi nam Tea Čizmek Mesarić

Sanda Milinković

Foto: Tea Čizmek Mesarić

Foto: Tea Čizmek Mesarić

Tea je po zanimanju pravnica, a po pozivu kreativka koja pomaže donijeti mirise, okuse i boje Istre za vaš stol

Uvertiru u glavno jelo pripremila nam je Tea Čizmek Mesarić iz Umaga, autorica bloga Mamika (Istra i obitelj), posvećenom hrani i obitelji. Tea je po zanimanju pravnica, a po pozivu kreativka koja pomaže donijeti mirise, okuse i boje Istre za vaš stol pomoću jednostavnih recepata.


Njezina poruka čitateljima za novu godinu je: „Nemojte čekati da se poslože idealni uvjeti kako biste započeli nešto što dugo želite (kao što sam ja odgađala pokretanje bloga). Počnite već danas, za godinu dana bit ćete si zahvalni!“


Tea_cizmek_Mesaric

Foto: Tea Čizmek Mesarić


Bor s pestom Genovese


Sastojci:


  • 2 pakiranja lisnatog tijesta
  • 1 mala teglica Pesto Genovese

Priprema


  • Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj površini, pa premazati s pestom.
  • Rezati na trakice širine 1.5-2 cm.
  • Svaku trakicu zarolati i staviti na papir za pečenje.
  • Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 15-20 minuta, dok tijesto ne dobije zlatno-smeđu boju.
  • Po želji ukrasiti cherry rajčicama i poslužiti uz salsu.

Foto: Tea Čizmek Mesarić


 


Pljukanci s tartufatom


Sastojci za 2 osobe:


  • 250 g tjestenine (pljukanci, fuži i sl.)
  • 50 g maslaca
  • 200/250 ml vrhnja za kuhanje
  • 80 g tarufate

Za posluživanje/po želji:


  • 30 g ribanog tvrdog sira/parmezana
  • maslinovo ulje

Priprema:


  • Staviti kuhati tjesteninu, domaću ili kupovnu, a odlično odgovaraju i fuži.
  • Za to vrijeme pripremiti umak: na ugrijanu tavu staviti maslac. Kad se rastopi, dodati tartufatu, promiješati i uliti vrhnje.
  • Dodati sol i papar, začiniti još po želji.
  • Kuhati na najmanjoj vatri.
  • Kad je tjestenina skuhana (tj. minutu prije nego je gotova) procijediti ju i ubaciti u umak.
  • Kuhati još minutu da se sve poveže.
  • Kod posluživanja posipati sirom i preliti maslinovim uljem.

Foto: Tea Čizmek Mesarić