Da ili ne

Treba li se pećnica hladiti s otvorenim ili zatvorenim vratima? Odgovor koji ne očekujete

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Pretjerano vrući mlaz zraka iz uređaja mogao bi oštetiti obližnji namještajUpravo smo završili s izradom ukusnog kolača od šljiva ili smo ispekli tepsiju hrskavog krumpira za cijelu obitelj u električnoj pećnici, ali kako da se sada pećnica brže ohladi? Ima li doista smisla držati vrata otvorena dok se uređaj ne ohladi?


Prije svega moramo reći da puštanje pećnice da se hladi sa zatvorenim vratima neće oštetiti uređaj – iako će, naravno, vrijeme hlađenja biti dulje nego kad ostavimo otvorena vrata: moderne električne pećnice opremljene su protočnim ventilatorima koji osiguravaju pravilan izlazak vrućeg zraka i vlage.


Naprotiv, postoje neki dobri razlozi zašto se ne preporučuje hladiti pećnicu s otvorenim vratima.
Prvo, pretjerano vrući mlaz zraka iz uređaja mogao bi oštetiti obližnji namještaj – to je također navedeno u napomenama koje izdaju glavni proizvođači kuhinjskog namještaja i također vrijedi ako su vrata samo malo otvorena.


Namještaj koji bi najviše mogao biti pogođen utjecajem topline je onaj s aluminijskim frontama, materijalom koji je vrlo osjetljiv na promjene temperature. Drvena vrata trebala bi manje trpjeti od utjecaja prekomjerne topline, ali boja ipak može biti oštećena dugoročno.


Ostaviti vrata malo otvorenima da izađe vrući zrak također je daleko od dobre ideje. Zapravo, ta kontinuirana napetost završava “naprezanjem” šarki koje reguliraju otvaranje i zatvaranje uređaja i koje se dugoročno mogu trajno pokvariti.


Ako zaista želite držati vrata pećnice otvorenima, bolje ih je otvoriti do maksimalne širine. To može imati prednost širenja ugodne topline unutar kuhinje, vrlo ugodne ako je zima (nešto manje tijekom ljetnih mjeseci), ali će također uzrokovati širenje mirisa onoga što smo kuhali po prostoriji.


Da ne spominjemo činjenicu da držanje vrata pećnice potpuno otvorenima može predstavljati rizik za našu sigurnost i za one koji žive s nama – posebno ako su to mala djeca: u njihovoj prisutnosti, strogo ne savjetujemo da se pećnica hladi držeći je otvorenom.