Neodoljivi

Tražite ideju za slatki desert? Isprobajte kekse s limunom i – lavandom

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Fora kombinacija!

Keksi s limunom i lavandom mekani su i neodoljivi, te predstavljaju jednostavan i brz desert kojim ćete oduševiti svoje nepce.


U nastavku donosimo recept!


Sastojci


Za kekse:


  • 226 grama omekšanog maslaca
  • 300 g šećera
  • 2 velika jaja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • korica 1 limuna
  • 1 žlica soka od limuna
  • 330 grama višenamjenskog brašna
  • ½ žličice sode bikarbone
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ¾ žličice soli
  • 2 žličice sušene lavande

Za glazuru od limuna:


  • 60 grama šećera u prahu
  • 1 žlica soka od limuna
  • slatko vrhnje po potrebi

Priprema


Izmiksajte omekšali maslac i šećer dok ne postanu lagani i pjenasti, oko tri minute.


Dodajte jaja, ekstrakt vanilije, koricu limuna i sok od limuna te miksajte dok se smjesa ne sjedini.


U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol i lavandu.


Dodajte suhe sastojke mokrim i miješajte dok se ne sjedine. Ohladite tijesto 30 minuta.


Zagrijte pećnicu na 175°C. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje i stavite ga sa strane.


Uzmite otprilike žlicu tijesta za kekse i postavite na pripremljeni lim za pečenje, te držite razmak između keksiju oko sedam cm.


Pecite 10-12 minuta ili dok rubovi ne postanu zlatno smeđi.


Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade na limu za pečenje.


Dok se hlade, napravite glazuru od limuna tako što ćete u maloj zdjeli pomiješajte sve sastojke pjenjačom sve dok grudice ne nestanu. Glazura bi trebala biti prilično rijetka i tekuća. Ako je pregusta, možete dodati još mlijeka da je razrijedite. Vilicom ili žlicom prelijte glazuru preko svakog kolačića, piše Kitchen335.