Top savjeti za brigu oko traperica

Traperice vam puštaju boju? Evo kako to spriječiti

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Postoje načini kako da spriječite puštanje boje vaših novih trapericaTraperice su vječni klasik u našem ormaru. Možda se sezonama mijenja koji model je trendi, ali nikad dobar jeans ne izlazi iz mode. Uklapaju se u svačiji stil te se ne kaže bez razloga da je onaj savršeni par traperice sve što vam na kraju dana treba.


Nažalost, događaja se kako traperice ispuštaju boju i taj problem može biti izrazito mrzak i uporan. Ovaj problem se pogotovo javlja na samom početku, odnosno kod tek kupljenih traperice. Koliko god obožavali svoje nove hlače, mrlje po kauču, na čarapama i cipelama i nije toliko zabavno. A tek kada skinete traperice i shvatite da su vaše noge plave? To zovemo vrhuncem. Postoje efektni trikovi koji će vam pomoći da riješite ovaj problem.


Traperice prije prvog nošenja oprati, a evo i kako


Možda mnogi smatraju kako se to podrazumijeva, no iznenadili biste se koliko ljudi ne pere svoje traperice prije prvog nošenja. Upravo prvo pranje će smanjiti količinu boje koju traperice ispuštaju. Oprezno! Prilikom prvog pranja hlače perite samo s drugim traperom  i tamnim komadima odjeće. Možda novi odjevni komad neće pustiti boju u pranju, no u to ne možete nikad biti sigurni.
U početku nove traperice nemojte nositi uz svijetle komade odjeće, poput bijele T-shirt majice ili uz svijetle cipele, poput omiljenih bijelih tenisica. To se podjednako odnosi i na modne dodatke, poput remena ili torbi.


Ocat je malo kuhinjsko čudo i to ne samo u kuhanju nego i za mnogobrojne druge stvari unutar kućanstva. Našim trapericama će dobro doći kupka od octa. Ocat, naime, fiksira plavu boju i sprječava izbjeljivanje.


Sol ima sličan efekt jer zatvara pore materijala zbog čega ne dolazi do širenja boje. U trgovinama čak možete kupiti i posebnu sol koja fiksira. Primjena je jednostavna – samo sol dodate prilikom pranja traperica u perilici za rublje.


Pomoći će vam i posebne maramice koje upijaju boju. Njih također možete koristiti prilikom idućeg pranja. Maramice neće spriječiti ispuštanje boje, ali će upiti ispuštenu boju.