Slavimo jesen

Kraljica deserta: Torta od šljiva, lješnjaka i čokolade gotova za pola sata

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Uživajte uz šalicu kave.



Torte obožavamo u svakom godišnjem dobu i dok ljeti rado biramo one bez pečenja i po mogućnosti sa sladoledom, u jesen nas ipak mami komadić toplog deserta.


Torta od šljive, lješnjaka i čokolade prava je poslastica koja slavi godišnje doba u kojem se nalazimo, a bogate okusne note koje pružaju svi njezini sastojci, zadovoljit će i one najzahtjevnije.


Sastojci


  • 175 g maslaca
  • 500 g šljiva
  • 175 g nerafiniranog smeđeg šećera
  • 175 g brašna koje u sebi sadrži prašak za pecivo
  • 175 g usitnjenog lješnjaka
  • 3 jaja
  • 1 čajna žlica praška za pecivo
  • 50 g tamne čokolade
  • 2 čajne žlice lješnjaka
  • 2 čajne žlice džema od šljiva


Priprema


  • zagrijte pećnicu na 180C s ventilacijom. U kalup promjera 20 centimetara stavite papir za pečenje. Prerežite na pola četiri šljive i ostavite ih sa strane za kasnije, a ostatak šljiva izrežite na proizvoljne oblike.
  • u veliku posudu stavite šećer, maslac, brašno, mljevene lješnjake, jaja i pecivni prašak te dobro umutite. Nakon minutu do dvije miksanja, smjesa bi trebala biti svijetla i lagana. U smjesu umiješajte izrezane šljive i čokoladu te istresite u kalup.
  • polovice šljiva s početka recepta posložite na vrh torte za dekoraciju i “pobacajte” čitave lješnjake.
  • pecite 40 do 50 minuta dok vrh torte ne postane zlaćane boje i dok torta na dodir ne bude čvrsta.
  • pustite da se desetak minuta hladi u kalupu i zatim istresite tortu te ostavite da se još malo hladi.
  • zagrijte džem i kistom ga nanesite na tortu prije posluživanja, piše BBC.