Slatko i osvježavajuće

Torta od limuna i bazge koja će vas potpuno oduševiti

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Ova lagana torta je kao stvorena za proljetna druženja.



Proljeće donosi sa sobom dobro raspoloženje, duže dane, vedre boje i lagane, osvježavajuće okuse. Kako biste svoju dnevnu rutinu upotpunili sočnim, slatkim kolačem koji će u isto vrijeme donijeti osvježenje i zadovoljiti vašu potrebu slatkim, pročitajte recept za tortu od limuna i bazge. Lijepo je ukrasite, poslužite uz kavu i uživajte u zadovoljstvu.


Torta kojom ćete impresionirati goste uz savršen spoj limuna i bazge


SASTOJCI


  • ulje, za podmazivanje
  • 6 srednjih jaja
  • 100g jogurta
  • 50 ml mlijeka
  • 450g maslaca, omekšanog
  • 450g  šećera
  • 450g brašna
  • sitno naribana korica 1 limuna, plus sok
  • 3 žlice cvijeta bazge

GLAZURA


  • 250g maslaca, omekšanog
  • 300g punomasnog krem ​​sira
  • 700g šećera u prahu
  • sitno naribana korica 1 limuna
  • svježe cvijeće za ukrašavanje


POSTUPAK


KORAK 1


Zagrijte pećnicu na 160C. Podmažite kalup za torte i obložite ga pergamentom za pečenje. Umutite jaja, jogurt i mlijeko. U velikoj zdjeli istucite maslac i šećer električnom pjenjačom. Kad dobijete laganu i pahuljastu smjesu, dodajte brašno, tekućinu i koricu limuna. Ponovno miješajte dok ne postane glatko. Smjesu za kolače podijelite između kalupa, poravnajte površine i pecite 40 min.


KORAK 2


Pomiješajte limunov sok i bazgu. Kad je kolač pečen, probodite cijelu površinu koktel štapićem, a zatim žlicom prelijte sirup od limuna i bazge. Ostavite da se ohladi. Kad se ohladi, možete zamotati prozirnu foliju i držati 3 dana prije zaleđivanja.


KORAK 3


Da napravite glazuru, tucite maslac dok ne postane glatka smjesa električnom pjenjačom. Dodajte polovicu šećera, lopaticom sjedinite smjesu (to će vam pomoći spriječiti oblak šećera), a zatim ponovno umutite. Dodajte preostali šećer u prahu, krem ​​sir i koricu limuna, ponovno zgnječite, pa ponovno umutite dok ne postane glatko.


KORAK 4


Slažite torte na postolje za torte s puno slaga između svakog sloja. Većinu preostalog šlaga nagomilajte na vrh, a zatim ga nožem rasporedite po vrhu i dolje sa strane, prekrivajući tortu  (ne brinite se izgleda li previše savršeno). Na kraj dodajte završnu glazuru i njome prekrijte sve mrlje na kojima kolač proviruje. Ukrasite svježim cvijećem.