Okusi jeseni

Topli kolač od jabuka kojeg ćete obožavati ove jeseni

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Tradicionalna slastica s modernim twistom – poslužena uz domaći voćni preljev i kuglicu sladoleda od likera od jaja

Malo što može probuditi osjećaj doma i topline kao miris svježe pečenog kolača od jabuka. 


Ovaj kolač spaja rustikalni šarm sočnih jabuka, cimeta i hrskavih badema s profinjenim dodatkom – kuglicom kremastog sladoleda od likera od jaja. Za završni dodir tu je kiselkasti preljev od ribiza koji zaokružuje okus i dodaje osvježavajuću notu.


Bez obzira pripremate li ga za svečani desert ili za opušteno nedjeljno druženje, ovaj recept donosi toplinu i pravi jesenski užitak na stol.


Sastojci za kolač:


  • 100 g mljevenih badema
  • 200 g pirovog brašna
  • 120 g smeđeg šećera
  • 200 ml ulja od suncokreta
  • 3 jaja
  • 4 jabuke
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 150 g kiselog vrhnja
  • prstohvat soli
  • 1 žličica mljevenog cimeta

Sastojci za sladoled:


  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 200 ml mlijeka
  • 1 mahuna vanilije
  • 70 g šećera (50 g + 20 g)
  • 5 žumanjaka
  • 50 ml likera od jaja

Za dekoraciju:


  • džem od ribiza

Priprema:


Pećnicu zagrijte na 160 °C s ventilatorom, a kalup obložite papirom za pečenje. Jabuke ogulite, očistite i narežite na tanke ploškice. Pomiješajte sa svim sastojcima za kolač dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte u kalup i pecite oko 50 minuta. Ostavite da se malo ohladi.


Za sladoled zakuhajte mlijeko, vrhnje, vaniliju i 50 g šećera. Posebno umutite žumanjke s preostalih 20 g šećera, pa polako ulijte toplu smjesu. Kuhajte na pari oko 10 minuta dok ne postane kremasto, zatim ohladite. Smjesu stavite u aparat za sladoled, a pri kraju umiješajte liker od jaja.


Za voćni preljev izmiješajte džem od ribiza i stavite u vrećicu za ukrašavanje. Poslužite topli kolač od jabuka s kuglicom sladoleda, ukrasite preljevom od ribiza i uživajte u punom jesenskom okusu.