Srce svakog doma

Tople boje, mramor i još nekoliko trendova za uređenje kuhinje prema dizajnerima interijera

Sanda Milinković

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Dizajnerica Kerrie Kelly naglašava da je "radost življenja" visoko na popisu prioriteta za dizajn

Raskošni Art Deco, pretjerani maksimalizam, pa čak i Barbiecore, donedavno su vodili glavnu riječ po pitanju uređenja interijera, ali sada je u trendu nešto spokojniji i smireniji pristup dizajnu.


Osim prostora za proširenje kulinarske kreativnosti, kuhinje postaju sve važniji dijelovi našega doma kao mjesto za druženje s obitelji i prijateljima pa mnogi ovu prostoriju žele pretvoriti u sigurno i ugodno utočište.


Dizajnerica Kerrie Kelly naglašava da je “radost življenja” visoko na popisu prioriteta za dizajn te da se ljudi sve više odlučuju za svestrane prostore koji se mogu prilagoditi različitim funkcijama, kao što su kuhinjski otoci s integriranim sjedalima i spremištima da bi se stvorilo višenamjensko središte za kuhanje, objedovanje i druženje.


Bilo da planirate gradnju od nule ili jednostavno uljepšavate svoje kuhinje novim bojanjem elemenata, mnogi od trendova mogu se uklopiti u vaše dizajnerske planove.


Većina vrhunskih kuhinjskih trendova čini život u kuhinji lakšim, racionalnijim i manje kaotičnim, pa u nastavku donosimo trendove za uređenje kuhinje koji su, prema stručnjacima, trenutno najpopularniji.


Slojevita i skromna rasvjeta


“Najtopliji trend u kuhinjskoj rasvjeti odnosi se na slojevitost i stvaranje svestranog ambijenta”, kaže Kelly.


“Vidimo udaljavanje od odvažnih visećih svjetiljki na kuhinjskim otocima i blagovaonicama te približavanje integriranoj rasvjeti ispod elemenata da bismo dodali funkcionalnost i dašak sjaja”, pojašnjava za Elle Decor.Foto: Pexels

Tople i bogate boje


Monokromatske i potpuno bijele kuhinje nisu tako popularne kao što su nekad bile.


“Svjedoci smo ponovnog oživljavanja dramatičnih tonova boja koja uvode snažan kontrast, kao što su tople, zasićene nijanse uparene s nenaglašenim i neutralnim”, kaže Kelly.


Uz plavu i zelenu, bogato smeđe, zagasito plave, crvene i ljubičaste zauzimaju središnje mjesto da bi kuhinje unijele ugodnu, primamljivu atmosferu.


Miješanje svijetlog ili tamno obojenog drva sa zasićenim bojama također je hit, a dizajnerica naglašava da je ravnoteža obojenih i drvenih elemenata jako važna jer boja može  prostoru dati osobnost i šarm dok obojeno drvo daje osjećaj topline i dubine.Foto: iStock

Mramor i kamen


Prirodni materijali poput mramora, obavezni su za pultove i podove.


Dizajneri kažu da se bijeli mramor posljednjih godina smatrao rizičnim izborom materijala za radne ploče zbog  osjetljivosti na mrlje i krhotine, ali sada postaje sve popularniji jer su vlasnici spremni preuzeti rizik od mrlja u korist neobičnih i privlačnih šara na mramoru.


Popularni su i zemljani tonovi i živopisne vene kvarcita, a korištenje ove vrste materijala izaziva osjećaj utočišta i sklada u  domovima.Foto: Pexels

“Batlerove” smočnice


Istina je da nikada ne možete imati previše prostora za pohranu u bilo kojoj prostoriji, a posebno u kuhinji. Takozvane “batlerove smočnice” i dalje su najveći trend u kuhinjama.


Riječ je o namjenskom prostoru za pohranjivanje viška posuđa, a sve su traženije i funkcionalne kuhinje u koje se može implementirati više umetaka za ladice i samih ladica da bi se stvorili organizacija koja prije nije postojala.


Osim toga, vlasnici kuća istražuju inovativne rasporede, kao što su “skrivene” kuhinje i zidovi smočnica, što omogućuje uklanjanje prostora za kuhanje kada se ne koristi da bi se zadržao minimalistički izgled bez nereda.Foto: Pexels

Vanjske kuhinje i priroda


Još jedan trend koji nastavlja sazrijevati je integracija unutarnjih i vanjskih prostora. Prema iskustvima dizajnera, klijenti žele besprijekoran prijelaz na otvoreno s velikim kliznim vratima i komplementarnim paletama boja, omogućujući obiteljima i prijateljima da uživaju na svježem zraku dok kuhaju i zabavljaju se.


U zatvorenim prostorima sve je češće uključivanje “wellness kutaka” odnosno prostora sa sustavima za filtriranje vode ili pak namjenskih zelenih površina za uzgoj svježeg bilja.Foto: iStock