Za trenutke kada vam pesto dosadi

Tjestenina u kremastom umaku od bundeve kao savršen jesenski ručak

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Farfalle, špageti, penne...bilo koja tjestenina će se savršeno sljubiti

Stigla je sezona bundeva pa su tako verzije ovog povrća svih veličina i oblika naslagane u trgovinama za dekoraciju, a dobra stara juha od bundeve ponovno se našla na svakom jelovniku. Ako ste u potrazi za novim receptom kako integrirati ovo popularno povrće u svoju prehranu, donosimo nešto idealno. Ovaj umak ne samo da je prekrasno kremast i savršeno nadopunjuje bilo koji oblik tjestenine, nego je prije svega jednostavan i štedi vam gnjavažu rezanja na kockice i guljenja bundeve tijekom pripreme.



Sastojci (za 2-3 porcije)


  • 350-400 g tjestenine (oblik po želji)
  • ½ Hokkaido bundeve
  • 250 ml vrhnja
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 lukovica češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica ružmarina
  • 1 žličica majčine dušice
  • 1 žličica soli
  • ½ žličice muškatnog oraščića
  • Papar
  • Šaka oraha (sjeckanih)
  • Šaka fete (izmrvljene)
  • Svježi peršin (nasjeckani)


Priprema


Pola hokkaido bundeve dobro operite, prerežite na pola i stavite u posudu za pečenje. Dodajte na četvrtine narezani crveni luk, cijelu glavicu češnjaka, sol, majčinu dušicu, ružmarin, muškatni oraščić i maslinovo ulje te pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko 25-30 minuta.


U međuvremenu skuhajte tjesteninu prema uputama. Izvadite kalup iz pećnice i prvo protisnite češnjak iz ljuske u blender. Dodajte sve preostale sastojke iz vatrostalne posude i u blenderu usitnite s vrhnjem da dobijete kremasti umak. Po želji začinite s još soli i papra. Umak prelijte preko tjestenine i poslužite sa svježim peršinom, fetom i nasjeckanim orasima.