NYFW

Tjedan Mode u New Yorku: jednu reviju vodila Anna Delvey, vratio se Phillip Lim i još detalja

Sanda Milinković

Foto: Kolekcije modne kuće Carolina Herrera i Michael Kors, Foto: REUTERS

Foto: Kolekcije modne kuće Carolina Herrera i Michael Kors, Foto: REUTERS

Mnogima poznata zbog serije na Netflixu, Delvey odnosno Sorokin je postala slavna jer je varala bogataše New Yorka

Ponedjeljak u modnom New Yorku završio je na u svim tabloidima jer je domaćica revije dizajnerice Shao Yang bila ni manje ni više nego Anna Delvey, pravim prezimenom Sorokin.


Mnogima poznata zbog serije na Netflixu, Sorokin je postala slavna jer je varala bogataše New Yorka i potom odslužila četiri godine u zatvoru.


Revija se održala na krovu njezine zgrade jer Sorokin ne smije napustiti zgradu dok je u postupku rješavanja njezin slučaj deportacije. Yang je predstavila rodno neutralnu kolekciju strukturiranih jakni, hlača visokog struka i traper kombinezone te odala počast osamdesetima i “starom New Yorku”.


Povratak Phillipa Lima


Kuća Proenza Schouler predstavila je novi logo uz kolekciju kojom je dominirao minimalizam, prozirni materijali i – iznenađujući krojevi poput traperica koje izgledaju kao da su kombinacija poslovnih hlača te najlone u raznim bojama.


Poseban trenutak ovogodišnjeg Tjedna mode u New Yorku je povratan Phillipa Lima koji je predstavio novu kolekciju inspiriranu vječnom zaljubljenošću u njujorške tapiserije.


“Tijekom pandemije smo imali vremena zastati, promisliti i odlučiti kako se želimo pojaviti. Tko je 3.1 Phillip Lim danas? Za što se zalažem? Koja je naša uniforma? U četiri godine koliko me nije bilo na pistama, koncentrirao sam se na nove osobne projekte i načine istraživanja vlastitog kreativnog procesa”, kazao je dizajner dodavši da se više ne može odvajati od brenda niti to želi.


“Ne mogu razdvojiti svoje korijene i azijsko nasljeđe od onoga tko sam kao dizajner. Tako da, četiri godine kasnije, s ponosom kažem da je 3.1 Philip Lim azijsko-američki brend za promjene”, zaključio je.


Vibrantna Ulla Johnson


Vibrantnu kolekciju predstavila je Ulla Johnson koja je inspiraciju pronašla u krugovima prirode i umjetnosti kroz suradnju s umjetnicom Sharom Hughes. “Polazišna točka bio je krug, a zatim meditacija i priroda. Postala sam fascinirana idejom krugova kao dijelom okoiša, ali i o evoluciji te dekonstrukciji kruga”, kazala je dizajnerica.


Osim geometrijskih linija, kolekcijom dominiraju i snažne boje predstavljene kroz monokromatske lookove; od košulja-haljina do čipke i svilenih komada. “Volim tu snažnu grafičku suprotnost. Mislim da print na mnogo načina dolazi do izražaja, čak i kada se kombinira s prekrasnim ispranim bojama”, dodala je.


Brooklyn, Capri i Michael Kors


Michael Kors priveo je jedan kišni dan kraju predstavivši kolekciju opisanu izrazom “bosonogi glamur”. “Ne mogu vas odvesti na Capri, ali mogu vas odvesti u Brooklyn, novi Capri! Ljudi ne shvaćaju da je New York primorski grad”, kazao je na konferenciji za medije uoči revije koja se održala u parku Dominu, prekrivenom vibrantnom cvijećem kao da je radnja smještena u Italiju, a ne New York.


Kolekcija je prožeta komadima odjeće za odmor, dominantno opuštenih krojeva. “Znamo da je svijet zatoplio i to je nešto s čime se suočavamo. Kako se obući? Pogotovo kada je vani previše vruće, a u uredu previše hladno.


Kako odabrati nešto što funkcionira u obje situacije?”, pitao se dizajner pri predstavljanju nove kolekcije koja je bila inspirirana ne samo odmorom već i njegovom majkom koja je preminula prije mjesec dana. Inspiraciju je dijelom dobio gledajući njihove zajedničke fotografije s putovanja.


“Voljela je putovati onako kako i ja volim, diljem svijeta”, kazao je dizajner.


Bijela majica Caroline Herrere


Wes Gordon predstavio je kolekciju za modnu kuću Carolina Herrera, pet godina nakon što je “palicu” preuzeo od osnivačice. Reviju je otvorio bijelom majicom, zaštitnim znakom Herrere koji joj je osigurao nadimak “gospa od rukava”, ali kasnijim je komadima jasno dao do znanja da je brend sada njegovo kreativno djelo. ,


Predstavio je minijaturnu žutu haljinu, čipkasti top boje lila uz odgovarajuću suknju te svilenu crnu tuniku otvorenih leđa. “Razmišljao sam o modnim komadima koje želim da nosi moja djevojka”, kazao je dizajner.