Što kažu stručnjaci?

TikTok korisnici tvrde da im morska voda liječi akne. Odlična alternativa ili opasan trend?

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Ovaj skin care trend postaje viralanTikTok  je prepun raznih skin care savjeta od kojih su neki korisnici, drugi znaju biti opasni, a treći su prije svega bizarni. U jeku ljeta vlada novi trend u njezi kože. 


Ako volite plivati i ljeti boraviti na moru, vjerojatno ste već prije primijetili kako vaša koža nakon par dana “čišćenja” izgleda smireno, crvenilo se povuklo, a sve je manje upalnih procesa, odnosno prištića. 


Da morska voda zna pozitivno djelovati na izgled naše kože, shvatili su i mnogobrojni TikTok korisnici. Aubyrn Jade je na svom profilu pokazala kako se riješila mnogobrojnih akni. Video o njenoj transformaciji kože dobio je preko četiri milijuna pregleda, a u njemu tvrdi da je isprobala mnogobrojne kozmetičke proizvode koji joj nisu pomogli. Onda je otkrila kako dva puta dnevno nanosi mješavinu morske vode na lice. Ona tvrdi kako joj je upravo to pomoglo. 


@aubyrnjadeart🥲thank u for posting that @leacrylics♬ original sound – THXOCOna nije jedina korisnica TikToka koja se kune u ovaj način čišćenje lica. Lea Crylics također nanosi morsku vodu na lice te tvrdi kako je posve izbalansirala svoju kožu. 


Je li ovaj trik koristan ili opasan? Dermatolozi često odnos morske vode i izgleda kože objašnjavaju kao kompliciran. Naime, činjenica je da morska voda može pogodovati boljem izgledu kože. Dolazi do isušivanja prištića i regulacije crvenila. 


@leacrylicsand this makes so much sense. sea salt is healing. #acne #clearskin #seasalt #fyp♬ original sound – Leenis


No, s druge strane ozbiljniji problemi, poput akni, dugoročno se ne mogu rješavati na taj način jer morska voda ne tretira uzrok nego posljedicu. 


Dermatolozi su za Allure objasnili da se boje da ovaj trend može imati dugoročno negativne posljedice. Morska voda pokazuje trenutne rezultate, no dugoročno gledano nastaje problem ako se ne tretira sami uzrok akni. Koža gubi vrijedno vrijeme za liječenje koje se ne može vratiti.