Stoljetna primjena

Tigrova mast: sve što o njoj trebate znati i kako ju napraviti kod kuće

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Što sadrži, za koje probleme se koristi, koje su kontraindikacije

Tigrova mast poznata je mast na bazi eteričnih ulja koja se više od stoljeća koristi za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima, simptoma gripe, glavobolje.


Zahvaljujući mješavini eteričnih ulja koje sadrži, učinkovita je protiv:


  • boli u leđima, glavobolje, napetosti i boli u mišićima i zglobovima
  • prehlade, začepljenosti nosa, simptoma povezanih s gripom
  • gljivica koje zahvaćaju nokte na nogama
  • blagih opeklina kože
  • uboda komaraca i drugih insekata
  • poremećaja povezanih s lošom cirkulacijom

Stoga je balzamični proizvod s djelovanjem na ublažavanje bolova za lokalnu primjenu, učinkovit u liječenju nekronične boli i sezonskih tegoba.


Kako biste uživali u blagodatima tigrove masti, jednostavno umasirajte malu količinu na zahvaćeno područje, ponavljajući nanošenje ne više od četiri puta dnevno.


Kod glavobolja treba umasirati na vrat, sljepoočnice i čelo, a za bolje disanje nanijeti na prsa.


Općenito nema nuspojava, ali može izazvati alergije ili iritaciju kože. Iz tog razloga, prije upotrebe proizvoda, preporučljivo je provesti test tolerancije, umasirati malu količinu tigrove masti unutar podlaktice.


Ako nema reakcije 24 sata, može se koristiti bez problema. No, ako unutar 24 sata primijetite crvenilo kože, iritaciju ili svrbež, najbolje je isprati zahvaćeno područje i prestati koristiti.


Tigrova mast se ne smije gutati i ne smije se nanositi na sluznice, unutrašnjost ušiju i intimne dijelove tijela. Proizvod se može nanositi na sva ostala područja tijela sve dok je koža zdrava, netaknuta, bez iritacija i rana.


S obzirom na visok sadržaj eteričnih ulja, najbolje je ne koristiti tijekom trudnoće, tijekom dojenja i kod djece mlađe od tri godine.


Želite li potpuno prirodnu tigrovu mast napraviti kod kuće, možete to učiniti uz ovaj vrlo jednostavan recept.


Sastojci:


  • 40 mililitara maslinovog ulja
  • 4 grama pčelinjeg voska ili biljnog voska mimoze
  • 7 kapi eteričnog ulja čajevca
  • 7 kapi eteričnog ulja kajeputa
  • 7 kapi eteričnog ulja paprene metvice
  • 5 kapi eteričnog ulja niaulija
  • 5 kapi eteričnog ulja klinčića
  • 3 kapi eteričnog ulja kamfora

Priprema: Rastopite vosak u ulju na pari uz stalno miješanje. Kada je smjesa tekuća, ulijte je u savršeno čistu i suhu staklenku od 50 mililitara.


Pustite da se malo ohladi nekoliko minuta, nastavljajući miješati, zatim dodajte eterična ulja, uvijek miješajući.


Zatvorite teglu poklopcem i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.


Stavite naljepnicu s datumom pripreme i sastojcima i čuvajte na sobnoj temperaturi dalje od izravnih izvora svjetlosti i topline ne dulje od tri mjeseca.