Tajni sastojak

Sve što trebate znati o korištenju ulja vitamina E za kožu

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Sastojak se već nalazi u mnogim vašim proizvodima za njegu kože i ima prilično nevjerojatne prednosti

Vjerojatno već znate da vitamin C ima nevjerojatne prednosti posvjetljivanja, dok vitamin A (aka retinol) ima svoje zvjezdane prednosti protiv starenja.


Ali jeste li znali da vitamin E ima izvrsne dobrobiti za kožu? Ovaj podcijenjeni sastojak već se nalazi u mnogim vašim proizvodima za njegu kože i ima prilično nevjerojatne prednosti koje djeluju prekovremeno da bi vaša koža zablistala.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Skóra Skincare | Sensitive Skincare (@theskorashop)U nastavku otkrivamo kako ulje vitamina E blagotvorno djeluje na kožu, kako ga koristiti i u kojim ga proizvodima za njegu kože koji se visoko preporučuju također možete pronaći.


Što je ulje vitamina E?


Ulje vitamina E je ulje topivo u mastima koje se može dobiti prirodnim putem od orašastih plodova, sjemenki i biljnih ulja, poput suncokretovog ulja, ili sintetski iz tokoferil acetata, što je češće. Za razliku od nekih lokalnih ulja, ulje vitamina E nije formulirano posebno za njegu kože. Proizvod formuliran za njegu kože imat će specifičnu mješavinu sastojaka i ulja za njegu kože s niskim rizikom od reakcije.


Mnoga uobičajena ulja koja se koriste u proizvodima za njegu kože, poput maslinovog ili bademovog ulja, također prirodno imaju visoke razine vitamina E, što ih čini dobrom zamjenom.


Prednosti ulja vitamina E za kožu


Zanimljivo je da ulje vitamina E već možete pronaći u svom tijelu. Prirodna je komponenta kože i sebuma i ključna je za zdravlje kože. Nažalost, s godinama se iscrpljuje.


Vitamin E je snažan antioksidans koji pomaže u obrani naše kože od štetnih slobodnih radikala koje stvaraju čimbenici iz okoliša poput UV zraka i onečišćenja.


To pomaže u sprječavanju preranog starenja kože, uključujući fine linije, bore, tamne mrlje i opuštenu kožu. Također nudi protuupalna svojstva, tako da može pomoći u poboljšanju izgleda i ozbiljnosti upalnih stanja kože poput ekcema i akni. Na kraju, pomaže u održavanju kožne barijere za uravnoteženiju, ugodniju i njegovanu kožu.


Prednosti koje biste dobili lokalnom primjenom vitamina E iste su kao one koje biste dobili oralnim uzimanjem. Vitamin E se isporučuje iz našeg tijela u našu kožu putem našeg sebuma.


Mnogim ljudima će biti lakše uzimati ga samo kao dodatak prehrani. Ne samo da će vaša koža imati iste dobrobiti, nego ćete također isporučiti dobrobiti vitamina E ostatku vašeg tijela (uključujući ona antioksidativna i protuupalna svojstva, među ostalim) i moći ćete također održavati svoju postojeću rutinu njege kože.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Eternal Remedies Vitamin E Oil (@eternal_remedies)Kako koristiti ulje vitamina E za kožu


Postoji nekoliko načina na koje možete koristiti ulje vitamina E na svojoj koži.


Prva opcija je da ga nanesete izravno na kožu onoliko često koliko želite. Ali svakako provjerite proizvod koji koristite prije nego što se posvetite primjeni na cijelo lice. Iako je vrlo malo vjerojatno da biste imali reakciju od nanošenja sadržaja kapsule vitamina E na kožu, drugi proizvodi mogu izazvati osjetljivost i bolje je biti siguran nego žaliti.


Ako ste masni ili skloni aknama, preporučuje se izbjegavanje nanošenja direktnog ulja vitamina E izravno na lice ili bilo gdje drugdje gdje obično imate prištiće.


Ako imate vrlo suhu kožu koja nije sklona izbijanju, možete nanijeti ulje vitamina E izravno na kožu kao posljednji korak u vašoj rutini. Ali ako imate masniju kožu, preporučujemo da pronađete proizvod za njegu kože koji već sadrži vitamin E kao sastojak, budući da će formulacija biti optimizirana da iskoristi prednosti svih sastojaka.


Također možete dodati kap svojoj hidratantnoj kremi kako biste povećali učinak hidratacije.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Eternal Remedies Vitamin E Oil (@eternal_remedies)Također biste trebali izbjegavati nanošenje ulja vitamina E na područje oko očiju jer bi moglo izazvati iritaciju. Međutim, nuspojave vitamina E nisu uobičajene.


U rijetkim slučajevima lokalna primjena može izazvati atopijski dermatitis ili eritem. Ako ga uzimate oralno u prevelikoj dozi, mogli biste osjetiti učinke uključujući mučninu, proljev i glavobolje; u ekstremnim slučajevima može uzrokovati krvarenje.


Iz istog razloga, oni koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi ili imaju poremećaje zgrušavanja krvi ne bi trebali uzimati vitamin E bez liječničkog nadzora.