Mrska pojava

Što su proširene pore i kako ih možemo smanjiti?

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Meka koža s finim porama ono je što većina ljudi želi, ali kako nastaju velike pore i što možete učiniti po tom pitanju?

Pore ​​su sićušni otvori – imamo ih oko 300.000 samo na licu – koji se nalaze na kraju žlijezda lojnica i djeluju kao neka vrsta službe za brigu o našoj koži.


Preko njih ne izlazi samo znoj iz tijela (što je iznimno važno za regulaciju temperature), već i višak sebuma koji se zatim širi po koži.


Fini film sebuma održava kožu gipkom i štiti je od utjecaja iz okoline i štetnih bakterija.Što utječe na veličinu pora?


Količina sebuma koju proizvode naše žlijezde utječe na veličinu pora, a to je uglavnom genetski predisponirano. Ali, pore su također podložne i hormonskim fluktuacijama.


Povećana proizvodnja sebuma može dovesti do nakupljanja sebuma, što trajno širi pore. Naravno, godine također igraju važnu ulogu.


Kako starimo, koža gubi svoju elastičnost, a vezivno tkivo slabi. Koža se rasteže do određene mjere, a lojne žlijezde se šire. U dobi od 40 godina naše su pore otprilike dvostruko veće nego kad smo imali 20 godina.Što dodatno proširuje pore?


Kao što to često biva, za proširene pore nisu krivi samo mama i tata! Šalu na stranu, na izgled naše kože utječe i naš stil života.


Konkretno: ugljikohidrati, šećer, crveno meso, alkohol i nikotin potiču stvaranje sebuma, stoga ih treba konzumirati umjereno.


Budući da previše stresa i sunca stare kožu i time potiču širenje pora, puno sna i opuštanje za psihu, kao i visoka zaštita od sunca su neophodni.Koji aktivni sastojci pomažu kod proširenih pora?


Pore ​​ne funkcioniraju kao mišići koje možete oblikovati, smanjiti ili povećati po želji. Vjerojatnije je da se to postiže rješavanjem viška sebuma i na povećanju elastičnosti kože.


Kod potonjeg najučinkovitije pomažu proizvodi za njegu s retinolom. Retinol potiče stvaranje novog kolagena i time zateže kožu.


Njega s niacinamidom također se pokazala izrazito dobra.


Da biste spriječili da previše sebuma (ili ostataka šminke i mrtvih stanica kože) začepi pore, uvijek trebate temeljito očistiti kožu i koristiti proizvode sa salicilnom, glikolnom ili mliječnom kiselinom.