Vodene radosti

Što kad su mališani u fazi da ne vole kupanje? Imamo nekoliko trikova

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Kupanje se može pretvoriti u svakodnevnu borbu...Ako se vaša beba pretvorila u dijete koje se boji kade, niste sami. Mnogi mališani mrze osjećaj vode na licu, mogu se bojati odvoda, prskanja ili da će im nužda pobjeći u vodu.


Srećom, postoji mnogo pristupa testiranih od strane roditelja koje možete poduzeti kako biste svom djetetu pomogli u prevladavanju ove izazovne faze. Evo kako su drugi roditelji uspostavili red i smirili se u rutini za vrijeme kupanja, prema istraživanju  Baby Centera.


Mjehurići


Ovo može zvučati očito, ali djeca su prerasla mjehuriće pa smo zaboravili na njih. Primjerice, neka djeca ne vole kupanje, a roditelji da ih namame u kupaonicu, isprobavaju sve vrste novih igračaka, pjesama itd. No, pokušajte s mjehurićima. Ovaj trik gotovo uvijek upali.


Pretvorite kadu u umjetničku zonu
Djeca obožavaju crtati po zidovima, ali i mjestima koja su im zabranjena. Nabavite flomastere koji se lako ispiru, a koji će im poslužiti da se zabavljaju dok su u kupaonici i tako će zasigurno više voljeti ići na kupanje.


Okupajte mališane s omiljenim igračkama


Dozvolite im da se kupaju sa svojim omiljenim igračkama. Neka zajedno uživaju u kupki. Neka operu kosicu svojoj lutki ili dobro očiste šapice omiljenog medvjedića.


Neka svaku večer bude predstava


Dajte svojim mališanima jednu lutku za igru, a drugu lutku za kupanje i pranje kose. Neka predstava počne.


Igrajte se kozmetičkog salona


Uđite u kadu i dopustite da se pretvara da vam pere kosu. Zatim se zamijenite i vjerojatno je da će vam zapravo dopustiti i da vi svom mališanu operete kosu.


Isperite kosu šalicom


Neka se djeca boje da im voda ne dođe na lice pa isperite kosu lagano šalicom, bez prskanja. Potrebno je dulje, ali uspjet ćete proći s manje suza.