Odrastanje

Što djevojčice trebaju od svojih majki? Najviše trebaju znati da vjerujete u njih

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Ljubav, povjerenje, podrška... ključ razvoja samosvjesnih djevojčicaAko ste se ikad pitali što djevojčica treba od svoje mame, niste sami. Mame su kćerima važne iz mnogih razloga. Otkrivanje kako možete biti bolja mama svojoj kćeri pomoći će poboljšati odnos na relaciji majka-kćer i osigurati da svojoj kćeri dajete ono što joj najviše treba od mame.


Trebaju znati da vjerujete u njih


Biti jedan od najvećih obožavatelja vaše kćeri sjajan je način za ulijevanje samopouzdanja. Pogotovo kad su kćeri mlade, važno im je osjećati se kao da mogu osvojiti svijet. Ako se vaša kći ne osjeća kao da vjerujete u nju, vjerojatno neće vjerovati u sebe.


Što prije svojoj kćeri usadite vjerovanje i bez sumnje joj date do znanja da imate povjerenja u nju, to će prije naučiti vjerovati u sebe, piše Hope in Affliction.


Trebaju potvrdu da njihova vrijednost dolazi iznutra; ne izvedba, izgled ili uspjesi
Odrastanje u današnje vrijeme je brutalno. Djevojke su zlobne, a društveni mediji otvaraju posve novi svijet lažnih pojavljivanja, očekivanja, maltretiranja i standarda koji nikada neće biti ispunjeni. Vaša kći mora znati da ste ponosni na nju, da mislite da je lijepa i da je vaša ljubav uistinu bezuvjetna. Baš kao i mame; kćeri će griješiti tijekom svog djetinjstva. Važno je proširiti milost na svoje kćeri i naučiti ih bez obzira na to koliko velikih pogrešaka čine, i dalje su vrijedne ljubavi i oproštaja.


Također moraju znati da bez obzira dobivaju li 5 ili 1, da ste i dalje ponosni na njih, još uvijek ih volite o i još uvijek su vrijedne. Ključno je naučiti ih kako se kretati u odnosima i ne dopustiti da sukobi negativno definiraju tko su.


Treba im pokazati kako se treba poštivati i biti samopouzdana


Možda nećete primijetiti, ali vaša vas kćer puno promatra i polagat će kako se ponašate, kako se ponašate prema drugima i kako se ponašate prema sebi.


Treba im vrijeme s majkom


Vrijeme je tako dragocjeno. Vodite kćer na spojeve majke i kćeri. Proganjajte njezino srce. Postavljajte joj pitanja. Slušajte i javite joj da je čujete. Provedite vrijeme podučavajući njenim životnim vještinama poput kuhanja, šivanja, čišćenja, pranja rublja itd. … ove stvari mogu se pretvoriti u kvalitetno vrijeme, a ne u kućanske poslove, a mogu biti izvrsno sredstvo za dublje povezivanje.


Gradite tradiciju sa svojom kćeri koja je specifična i za vas i za nju, ali i za vašu obitelj. Tradicije su sjajni načini stvaranja uspomena i slavljenja stvari koje cijenite (poput vaše kćeri !!).


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Trebate im dati prostora za pogreške i učenje za sebe


Ovo je možda jedan od najizazovnijih zadataka. Ne znamo nijednu majku koja voli gledati kako im dijete prolazi opasnom cestom s očitim pogreškama ili bolovima u srcu. Ali stvarnost je takva da ne možemo kontrolirati živote svojih kćeri i ne možemo ih spriječiti da pogriješe, niti bismo to trebali učiniti.


Važno je da kćeri nauče donositi dobre odluke i živjeti odgovoran život, ali to neće naučiti bez da zabrljaju .


Najbolje što možemo učiniti je biti tu da im pružimo podršku kroz sve uspone i padove.  Kćeri moraju znati da neće biti savršene, da će griješiti do kraja života i da te pogreške mogu prevladati, iz njih učiti i biti bolje zbog njih.


Najgora stvar koju možemo učiniti za kćerkinu je da im se da prednost da budu savršeni i da se ne rade pogreške.


Ne forsirati vjerovanja


Vjera je važan dio života. Naravno, želite da vam kći vjeruje u ono što vjerujete, ali morate joj dati prostora da  sama odabere.


Najbolje što možete učiniti kao mame je modelirati svoja uvjerenja i ugraditi njegove aspekte u naš svakodnevni život.


Ako je religija važna u vašoj obitelji, možete se moliti sa svojom djecom, čitati im biblijske priče, podučavati ih Bibliji, obavljati obiteljske pobožnosti, ali vi ne možete odabrati vjeru za njih, oni je trebaju odabrati pa ih nemojte forsirati.