Neobična peticija

Desetine tisuća peticijom traže da Jeff Bezos nakon leta u svemir tamo zauvijek i ostane

Tihomir Ivka

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Jednu od peticija, onu pod nazivom „Ne dozvolite da se Jeff Bezos vrati na Zemlju“, do trenutka kad ovo pišemo potpisalo je preko 43 tisuće ljudi. Brojka je danas dvostruko veća nego jučer i dalje rasteZa mjesec dana, 20. srpnja, Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu s imovinom procijenjenom na 177 milijardi dolara, poletjet preko Karmanove crte od 100 kilometara iznad Zemlje kao granice gdje počinje svemir. Uz njega će pouzdano biti njegov brat Mark, inače vatrogasac, još uvijek anonimni pobjednik aukcije koji je za let ponudio najviše – 28 milijuna dolara, te još četiri putnika, vjerojatno visokopozicioniranih osoba u njegovoj „svemirskoj“ firmi Blue Origin.


Na put će u modulu kojeg će preko granice otvorenog svemira dovući Blue Origin raketa New Shepard koja je dosad već 15 puta položila ispit i sigurno obavila misiju bez putnika. Putnici će na visini većoj od 100 km osjetiti bestežinsko stanje i imati priliku gledati zakrivljene horizonte Zemlje.


Kako javlja NPR, izgleda da je mnogo onih koji žele da tako i ostane, da se najbogatiji čovjek na svijetu više ni ne vrati na Zemlju. Na više mjesta u bespućima Interneta pokrenute su pomalo bizarne akcije potpisivanja peticije da Bezos ne ostane u svemiru samo 11 minuta koliko se računa da će let trajati, već zauvijek. Jednu od njih, onu pod nazivom „Ne dozvolite da se Jeff Bezos vrati na Zemlju“ do trenutka kad ovo pišemo potpisalo je preko 43 tisuće ljudi. Brojka je danas dvostruko veća nego jučer i dalje raste.
Milijarderi ne bi trebali postojati … na zemlji ili u svemiru, ali ako se odluče za ovo drugo, trebali bi tamo ostati“ – napisao je inicijator peticije, izvjesni Ric G. Dakako, postoji puno razloga zašto se mnogi s njim slažu, a svakako je jedan od njih činjenica da je donedavno medijan plaća u Bezosovom Amazonu na području SAD-a bila 28 tisuća dolara godišnje. Drugim riječima, polovica od oko 800 tisuća zaposlenih u SAD-u u Amazonu primalo je mjesečnu plaću manju od 2300 dolara. Za usporedbu, medijan plaća za cijeli SAD je oko 3000 dolara mjesečno, što će reći da je Bezos prilično škrt u odnosu na državni prosjek. Negativni odjek i kritike na taj račun Bezos je nedavno anulirao odlukom da radnik Amazona može imati najmanje 15 dolara plaćeno po satu rada što je dvostruko od federalnim zakonom određene minimalne satnice.


„Omiljenosti“ Jeffa Bezosa u širokim pučkima masama sigurno je pomoglo nedavno otkriće stranice posvećene istraživačkom novinarstvu ProPublica da američki milijarderi ili uopće ne plaćaju porez ili ga plaćaju manje nego zaposleni s prosječnom američkom plaćom. Tako je izrijekom navedeno da Bezos nije platio ni dolara poreza u 2007. i 2011. godini.


I dok vrijedno skupljaju svoje milijarde, ultrabogataši često razmišljaju o tome kako im je ovaj svijet premali pa gledaju put zvijezda. Uz Bezosa, tu je drugi najbogatiji čovjek na svijetu Elon Musk koji sanja da će njegov projekt SpaceX svijetu podariti misiju koja će odvesti prvog čovjeka na površinu Marsa, a slične misli ima i britanski bogataš Richard Branson.


No, zasada je Bezos jedini koji se i odvažio sjesti u jednu od svojih svemirskih letjelica. Ostaje da se vidi hoće li se 20. srpnja Jeff Bezos uspješno otisnuti sa i vratiti na Zemlju nakon 11 minuta leta ili će se ispuniti želja inicijatora i potpisnika neobične peticije da Bezos u svemiru i ostane.