“Moje tijelo, moj izbor”

Stigla je prva hrvatska specialty kava sa snažnom porukom. Zora Bjelousov ispričala nam je sve što trebamo znati o njoj.

Mija Dropuljić

Foto: Ino Zeljak

Foto: Ino Zeljak

Prekrasna edicija vrhunske specialty kave s plemenitom svrhomŠto je za vas dobra kava? Kvalitetna, ukusna i aromatična, složit će se mnogi. A što ako još uz to dodamo snažnu poruku i humanitarnu notu?


E, onda ne dobivamo samo dobru, nego dobivamo vrhunsku kavu s izuzetnom pričom. Upravo to je limitirana edicija specialty kave s hrvatskim potpisom  “Moje tijelo, moj izbor” iza koje stoji vrsni pržioničar kave Karlo Purić, cijenjena ilustratorica Maja Tomljanović i novinarka, spisateljica i urednica portala Femina.hr Zora Bjelousov.


Moćni vizual, vrhunski blend specialty kave i moćna priča- sve to je kava “Moje tijelo, moj izbor” koja je potaknuta sve lošijim stanjem ženskim prava u Hrvatskoj.
Kako bi doznali sve o ovom hvalevrijednom projektu, obratili smo se Zori, jednoj od idejnih začetnica koja je sama velika ljubiteljica dobre i kvalitetne kave. Za nju kava nije samo jutarnji napitak s kojim započinje dan, za nju je kava puno više od toga.


Zora Bjelousov, Karlo Purić i Maja Tomljanović – trio koji stoji iza projekta “Moje tijelo, moj izbor”


“Već godinama s velikim zanimanjem pratim svjetsku i domaću scenu specialty kave (ili specijalitetne kave, ako vam je draža hrvatska sintagma).


‘I travel for coffee’ nije za mene samo simpatična izjavica koju lajkaš na društvenim mrežama, već doista mala krilatica po kojoj dečko i ja često organiziramo svoja putovanja.


Istraživati svijet kave na našim putovanjima predivna je pustolovina koja dodiruje toliko toga – od povijesti, kulture, razvoja društva, ekonomije, a da ne govorimo o užitku mirisa i okusa (a kvalitetna specialty kava doista pruža nevjerojatan spektar mirisnih i okusnih senzacija).


Nažalost, hrvatska scena specialty kave još je uvijek mala, ali su njeni akteri definitivno u rangu svjetskog vrha. Mi imamo pržioničare, bariste i coffee shopove koji su zbilja po kvaliteti svoje ponude/rada na jako visokoj razini.


Među njima, po mome mišljenju, jako se trenutno istaknuo i iskočio u prvi plan mladi pržioničar Karlo Purić, vlasnik zagrebačke pržionice Four Wheel Coffee Roasters. Karlo je ujedno mnogostruko nagrađivani barista i čovjek koji doista s puno strasti i ljubavi radi svoj posao i ‘živi’ kavu”, objasnila je Zora.


Zora i Karlo su jako dobri i privatno te često komentiraju različita dnevna zbivanja. Tako su jednom nakon spornih izjava hrvatskih političara vezanih za abortus i silovanje odlučili reagirati zajedničkom suradnjom – edicijom specialty kave s jasnom porukom:


“Srednji prst za sve one koji si na bilo koji način uzimaju za pravo raspolagati ženskim tijelom protiv njezine volje. Uopće nije bilo upitno tko će nam raditi poruku i vizual za ambalažu kave – javili smo se Maji Tomljanović, poznatoj hrvatskoj ilustratorici, koja je u vrlo kratkom roku sve naše želje pretočila u odlično vizualno rješenje.


Osim toga, Maja inače radi vizuale za Karlove proizvode, a također je kreirala i naslovnicu za moju knjigu ‘Samo svoja’ koja je izašla prije par godina.


Naposljetku, nije bilo upitno da ćemo, budući da se radi o proizvodu s porukom i svrhom, jedan dio od prodaje donirati za rad Ženske sobe i njihova Centra za žrtve seksualnog nasilja”, ističe Zora.Osobno Zora rad Ženske sobe prati već godinama preko društvenih mreža i medija te naglašava kako se divi njihovim akcijama i nevjerojatnom trudu koji ulažu u borbi za seksualna prava u našem društvu.


“Nažalost, vidimo iz dana u dan da smo još jako jako daleko od toga da bi se mogli nazvati tolerantnim društvom.


U okviru Ženske sobe djeluje i Centar za žrtve seksualnog nasilja, koji nema lak zadatak – pružati pomoć osobama (u daleko većem postotku – ženama) koje su seksualno zlostavljane i zbog toga prolaze izuzetno teške trenutke na emotivnoj, mentalnoj i fizičkoj razini.


Vizija Ženske sobe je jasna – društvo slobodno od patrijarhata, diskriminacije, mizoginije i nasilja nad ženama, u kojem su individualna opredjeljenja osnovne vrijednosti.


Vjerujem da je svaki pa i najmanji korak važan za dobre, konkretne i efikasne promjene. Zato 10% od prodaje svake naše specialty kava s porukom ‘Moje tijelo, moj izbor’ doniramo za rad Ženske sobe i njihova Centra.”


Po čemu je specialty kava “Moje tijelo, moj izbor” tako posebna?


Zora objašnjava kako se ovdje radi o pažljivo osmišljenom blendu, odnosno spoju, triju vrhunskih južnoameričkih arabika – kava visoke kvalitete s plantaža Brazila, Kolumbije i Nikaragve. Karlo je dugo radio na ovom blendu, pažljivo slažući omjere i pazeći na nivoe prženja.


Kako sam velika ljubiteljica upravo ovih triju njegovih kava, koje inače postoje kao single kave, jedva sam dočekala njihov spoj.


Međutim, kombinirati kave nije lako i to treba raditi jako pažljivo. Na kraju smo dobili prekrasan blend koji odiše bogatim aromama čokolade, karamele i šećera te sam uvjerena da će ga cijeniti i vrlo zahtjevni ljubitelji specialty kave.


Ovaj blend se može piti i u Karlovom kafiću u Martićevoj, ali je poanta da je ljudi kupe za kod kuće. Može se kupiti u pakiranjima od 150 i 250 g, u zrnu ili mljevena, a jednako je fina u različitim varijantama – espresso, cappuccino, americano, bijela kava, ledena kava…”Ovo posebno izdanje kave može se kupiti direktno kod pržioničara Karla Purića u njegovoj pržionici Four Wheel Coffee Roasters (Martićeva ulica 67/4, Zagreb) te preko Instagrama i Facebook profila. Kava dolazi u dva pakiranja 150 g i 250 g; mljevena ili u zrnu, a cijena iznosi 45 kn (150 g) i 65 kn (250 g).


“Na ovaj način ne možemo promijeniti puno toga, ne možemo skupiti milijune, ali možemo, nas troje, u sinergiji,  dati svoj doprinos onome u što vjerujemo – da lijepim proizvodom, koji je vrhunske kvalitete, ukusan i pažljivo kreiran za užitak ispijanja, još pošaljemo važnu poruku, ali i financijski pomognemo rad Ženske sobe. “


 Važno je podići i koristiti svoj glas


Inače ovo nije prvi put da Zora koristi svoj rad, strast i glas kako bi se osvrnula da aktualna politička pitanja i probleme. Kroz portal Femina.hr dugo godina osvještava žene o njihovoj seksualnosti, a koristi i svoje privatne društvene mreže kako bi otvoreno podigla glas i zalagala se za ženska prava. No, to ne nailazi uvijek na odobravanje i podlo tlo. Nažalost.


“Istina, progovaram o tome često i na svojim društvenim mrežama, ali i na portalu Femina.hr koji uređujem i koji se već čitavo desetljeće trudi educirati čitatelje o ženskom zdravlju, odgovornim odnosima, toleranciji, progovarati o ženskim pravima, ohrabrivati žensko poduzetništvo.


Posebno sam ponosna na naše stručne suradnike koji nam u tome pomažu – članovi udruga koji pišu o psihološkom aspektu seksualnosti, ginekolozima koji educiraju u zdravstvenom aspektu, ali i autoricama koje pišu fantastične osnažujuće ženske kolumne, kroz koje pokušavaju dići glas u službu brisanja bespotrebnih seksualnih tabua.


No, pitali sti me za moje društvene mreže pa da se i na to osvrnem – vrlo često sam toliko revoltirana nekim fenomenima u našem društvu da ne mogu odoljeti da neke stvari vrlo jasno i konkretno ne iskomentiram – nemam sram, nemam zadršku, ponosna sam na svoje stavove i uvijek ću glasno reći što mislim.


S obzirom da djelujem u sferi javnog prostora, svjesna sam da ću dobiti vrlo oprečne reakcije i spremna sam na to, ali moram reći da me mnoge od tih reakcija jako rastužuju i duboko potresu – dolaze uglavnom od žena i muškaraca koji predstavljaju jedan klišej za koji je osobi poput mene teško povjerovati da je toliko raširen u modernom društvu – ‘ženi je mjesto u kuhinji i rađaoni; žena nema šta uživati u seksu; žena je inkubator za rađanje; žena je kurva ako je seksualno slobodoumna itd itd.’.


Teško mi je bilo što od toga komentirati jer takav diskurs je potpuno van moje sfere razumijevanja.”
 


Nažalost, veliki broj žena ne progovara o nasilju koje je doživjelo zbog osjećaja srama. Mnoge priče nikad ne budu ispričane jer žene osjećaju da će biti obilježene i dodatno omalovažene.


“Svatko nosi sa svojim patnjama, kompleksima, ružnim iskustvima, boli i sramom na samo sebi svojstven način. To su jako intimne stvari, posebno ako je riječ o nečemu što zadire u žensko tijelo i seksualnost.


Neke žene lakše, a neke teže progovaraju o svojim traumama i problemima. Ja sam uvijek za to da se ne šuti – da se kaže, da se na taj način pomogne i sebi i drugima.


Mislim da problemi poput silovanja i abortusa i proizlaze iz – šutnje – to je sramota o tome se ne govori. Smatram da se treba govoriti – jasno i glasno – da muška djeca od malena uče poštovati integritet ženskog tijela, a da ženska djeca od malena uče čuvati svoje tijelo, paziti na njega i ne doživljavati bilo koji aspekt svoje tjelesnosti kao nešto sramno.”


Zora naglašava kako razumije šutnju jer ona može biti obrambeni mehanizam nekoga tko je žrtva seksualnog nasilja.


Ali tek progovaranjem, debatom, glasnim argumentiranjem, možemo promijeniti društvo nabolje. No prije svega, najvažnija je edukacija – od djetinjstva učiti obrasce ponašanja koji će nas pretvoriti u ljude koji imaju razumijevanja, empatiju i toleranciju”, poručuje za kraj.