Korak do avanture

Staza Life on Mars na otoku Pagu pretvara planinarenje u izvanzemaljsko iskustvo

Mija Dropuljić

FOTO: Vedran Karuza

FOTO: Vedran Karuza

U specijalu Novog lista u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom predstavljamo fantastične lokacije u našoj blizini i životne priče poduzetnika koji su im kroz svjež i inovativan pristup dali novi život i kreirali uspješne turističke pričePostoji li život na Marsu pitao se davne 1971. godine u svojoj kultnoj pjesmi “Life on Mars” David Bowie. Da je znao, možda bi odgovor potražio na jednoj od najljepših i slobodno možemo reći najposebnijih trail staza u Hrvatskoj – onoj koja upravo nosi ime po njegovoj bezvremenskoj pjesmi – Life on Mars trail na otoku Pagu. 


Uz stihove “Take a look at the lawman beating up the wrong guy, oh man, wonder if he’ll ever know, he’s in the best selling show. Is there life on Mars?” uputili smo se iz Rijeke do Metajne, malog mjesta koje je poznato zbog Ručice, jedne od najpopularnijih paških plaža. 


staza_life_on_mars

Metajna, inače poznata po svojoj plaži Ručica, plijeni sve više pozornost ljubitelja outdoora; FOTO: Vedran Karuza


life_on_mars

Zbog čega je toliko poseban trail Life on Mars odlučili smo istražiti i mi; FOTO: Vedran Karuza


life_on_mars

Staza je maestralno koncipirana i prilagođena različitih ljudima i kondicijama; FOTO: Vedran Karuza


No, uz pomoć našeg poznatog outdoor entuzijasta Šimuna Cimermana iz Treking lige i Turističke zajednice Novalja, Metajna je postala prepoznatljiva i kao poželjna trail destinacija čija staza Life on Mars je ove godine čak osvojila i hrvatskog Outdoor Oscara u kategoriji “Najbolja outdoor turistička infrastruktura”. 
Kada tako fantastičan tim kreira stazu, posve je jasno zbog čega je trail “Life on Mars” u tako kratkom roku postao toliko popularan. Nije nam bio potreban dodatni razlog da spremimo opremu, napunimo ruksake, ulaštimo planinarske cipelice i krenemo u istraživanje ove “izvanzemljaske” staze.


Šimun Cimerman – otac pustolovnog trekinga u Hrvatskoj


Šimun iza sebe ima desetljeća istraživanja, kako ih on naziva pustolovnih staza, a na prvu se odvažio davne 1998. kao član prvog hrvatskog pustolovnog tima koji se natjecao na najtežoj utrci na svijetu. U pitanju je utrka Eco Challenge koja se te godine odvijala u Maroku u dužini od čak 650 km kroz bespuća Atlas gorja, pustinje i Atlantika. 


life_on_marsAutor staze je poznati hrvatski outdoor zaljubljenik Šimun Cimerman; FOTO: Vedran Karuza


“Utrku smo uspješno završili nakon 10 dana ‘pakla’, a sljedeće godine smo nastupili i u Patagoniji. Po povratku u Hrvatsku iz SAD-a gdje sam studirao na University of Southern California, ideja mi je bila da takvu utrku napravim u Hrvatskoj. Godine 2000. i 2001. u suradnji s HOC Bjelolasicom organizirana je prva utrka takvog tipa, poznatija kao ‘Terra Incognita’, petodnevna pustolovna utrka koja je okupljala najspremnije sportaše današnjice i egzistirala do 2008. godine.


Paralelno s time, osnovao sam Treking ligu te uveo ‘pustolovni treking’, a kao platformu gdje su sada i oni manje fizički spremni mogli sudjelovati u avanturama u prirodi. ‘Trail’ kao takav došao je u Hrvatsku na scenu tek 2013. godine i kao trend zamijenio treking te je vrlo brzo postao popularan, od kompletnog ‘undergrounda’ do ‘mainstreama’ u samo par godina. Samo u 2019. godini u Hrvatskoj je organizirano 180 trail i treking utrka, a populacija kojom sada baratamo kreće se oko 30.000 ljudi”, objašnjava Šimun. 


Kako je rođen Life on Mars na otoku Pagu?


Otok Pag je po mnogočemu specifičan, no ono što ga definitivno čini tako posebnim jest njegova surova i gola priroda koja je toliko nestvarno lijepa da imaš osjećaj da se ne nalaziš na Zemlji. U svega par koraka ostavljaš iza sebe civilizaciju i kročiš u jedan posve drugi svijet. Slobodno možemo reći da otkrivaš zemaljski Mars koji niti jednog posjetitelja ne ostavlja ravnodušnim. Na njegove prirodne čari nije ostao ravnodušan ni Šimun.
Šimun je pag otkrio 2002. i nakon uspješne utrke Life on Mars prije par godina je poželio markirati stazu; FOTO: Vedran Karuza


“Pag sam ‘otkrio’ još 2002. godine kada je tamo po prvi puta prolazila pustolovna utrka Terra Incognita i to upravo na području sadašnjeg ‘Life on Marsa’. Nakon toga, tim područjem je ‘Terra incognita’ prošla još tri puta. Kako se u zadnjih nekoliko godina trail proširio, došao sam na ideju da na tome području napravimo utrku.


Prvo je bila treking utrka jer infrastrukture nije bila dostatna za trail. Naime, postojalo je tek nekoliko kilometara prohodnih puteva. Ostalo je bio čisti ‘Mars’. A kako to područje zaista liči na Mars, asocijacija na Bowiejevu ‘Life on Mars’ pjesmu bila je neizbježna. Ideja je bila da se na tom području napravi trail/planinarska staza. TZ Novalje i Općina prihvatili su moj prijedlog i zadnje tri godine na ovom području napravili smo 15 km prohodnih i označenih staza, dužina i zahtjevnosti svakom po volji. ‘Life on Mars’ trail bio je rođen”, ističe Šimun.


Prva utrka u Metajni je održana 2017., a i do dan danas se prilikom njenog starta uvijek pušta pjesma kultnog Davida Bowieja


Šimun prepričava kako nikad ne zaboravlja impresivnu sliku početka svake utrke. A tko i bi, kada prizor u kojem 1.000 sudionika pjevajući pjesmu “Life on Mars” prolazi kroz startni luk i tako započinje utrku zvuči toliko spektakularno da i nama izaziva trnce niz kralježnicu. 
Staza prolazi pored najpoznatijih paških plaža; FOTO: Vedran Karuza


Taj osjećaj nas je pratio tijekom cijelog traila. Trenutak kada se ispred nas otvorio prizor beskrajnog krša koji je tijekom stoljeća formirao oblike koje ljudska mašta teško može zamisliti vrijedi svakog prijeđenog kilometra na terenu na kojem nema nigdje hlada.


“Ovo područje je vrlo zahvalno jer gdje god se okrenete je atrakcija. Samu stazu projektirao sam tako da po tom vrlo zahtjevnom terenu imamo što manje posla, a što znači da prolazi kroz najprohodnije predjele bez velikih stijena i da staza bude logična i kružna”, pojasnio je Šimun.


Life on Mars je maestralno projektirana staza koja je prilagođena brojnim ljubiteljima outdoor aktivnosti. Tako trail mogu proći istinski zaljubljenici koji iza sebe imaju prijeđene kilometre i kilometre, ali i početnici koji su tek osjetili zov prirode. 


“Life on Mars je zapravo paukova mreža puteva, odnosno četiri prstena, svaki u dužini od 4-8 km, a gdje se mogu kombinirati različite dužine, od 4 do 25 km, svakom po volji.


Postoji jedna staza ‘Run on Mars’ od četiri kilometra koja je namijenjena baš za trčanje, dok su ostale planinarske, namijenjene za hodanje jer su podloga i teren zahtjevniji. Sve staze su vrlo specifične jer su prava egzotika. Jednostavno, u Hrvatskoj ništa nije usporedivo s ovom stazom jer je geološki jedinstvena. Nešto slično možete naći možda tek negdje u Tunisu ili Egiptu”, objasnio nam je Šimun. 
FOTO: Vedran Karuza


Poput većine naših otoka, vrhunac sezone događa se ljeti, no projekti poput ovih tu su kako bi goste privukli i tijekom drugih mjeseci. Šimun ističe kako je Life on Mars predstavio tek jedan mali dio Paga te da se na infrastrukturi ovakvog tipa sadržaja svakako treba nastaviti raditi. Kao izvrsne primjere izdvaja Paklenicu, Mljet i Lošinj koji su outdoor infrastrukturu podigli na zavidnu razinu i tako postigli konkretne rezultate posjećenosti izvan sezone.


Popularnost koju je Life on Mars staza postigla u kratkom periodu, dokaz je kako Pag ima potencijala da se nametne kao jedna od zanimljivijih outdoor destinacija u Hrvatskoj.


Life on Mars je izvanzemaljsko iskustvo


Među glavne prirodne atrakcije na stazama Life on Mars definitivno se ubrajaju paške plaže Ručica, Beritnica, Slana i Seline, koje se ne ubrajaju samo u najpoznatije plaže u Hrvatskoj nego su se često našli na brojnim stranim listama najljepših plaža na svijetu. 
FOTO: Vedran Karuza


Jaka bura je na ovom prostoru učinila svoje te na surovom kršu doslovno nema ničeg osim stijena i kamenja. Nemojte se prepasti ako u daljini čujete čudne zvukove. Pag je poznat po ovcama čija stada često prolaze putevima Marsa. 


Koliko god je priroda na ovom dijelu otoka surova, ipak život postoji. Na brojnim mjestima izviru hladni “potočići” koji ukazuju na izvore pitke vode koji se hrabro probijaju kroz krš i svoj put nastavljaju sve do mora. Upravo zbog njih dio spomenutih plaža i tijekom najtoplijih ljetnih mjeseci zadržava nešto hladniju temperaturu mora i pruža pravo osvježenje brojnim gostima. 
Staza Life on Mars je uistinu izvanzemaljsko iskustvo; FOTO: Vedran Karuza


Trenutak kada sjednete na jednu od mnogobrojnih stijena čudnih formacija i svoj ručak konzumirate s jedne strane uz pogled na more i veličanstveni Velebit, dok s druge strane se prostiru marsovski prizori, nikad nećete zaboraviti. 


Tada imate dojam da ste se projicirali iz ovog svijeta u jedan posve drugi u kojem vas ne dotiču ovozemaljske brige. U tom svijetu postoji samo taj sadašnji trenutak potpunog mira i spokoja i spoznaja koliko je priroda koje nas okružuje moćna. Ona nas uči da je možda sve prolazno, ali ta prolaznost je satkana nezaboravnim sjećanjima koja čine okosnicu ljudskog života. To je čarolija staze Life on Mars.


___


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Hrvatska turistička zajednica.